Ministerul Sănătății ia în calcul reintroducerea vaccinul anti-HPV în Programul național de vaccinare

Share:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că autorităţile din domeniul sănătăţii iau în calcul să reintroducă un vaccin în Programul naţional de vaccinare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că autorităţile din domeniul sănătăţii iau în calcul să reintroducă vaccinul anti-HPV în Programul naţional de vaccinare. Declaraţia ministrului Sănătăţii a venit ca un răspuns la o întrebare privind lipsa vaccinului anti-HPV din farmaciile din România.

„Mă bucură acest lucru, că există o cerere destul de mare. Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reuşit să facem acest vaccin pentru public şi am făcut-o ca şi profesionişti, nu neapărat ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în timp. După eşecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de faţă, părinţii acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă şi Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în acest sens”, a răspuns Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

„Şi există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie. Nu avem, nu putem interveni în zona privată de comercializare a acestui vaccin, ne preocupă programul de sănătate publică”, a mai afirmat Rafila.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.