Olaf Scholz îl avertizează pe Vladimir Putin: UE va reacționa dacă Suedia este atacată!

Cancelarul german Olaf Scholz îi avertizează pe Putin că UE va reacționa dacă Suedia este atacată, cu toate că nu este mebră NATO.

Germania se îndepăretază tot mai mult de Putin, deşi este dependentă de gazele din Rusia. În urmă cu o lună, trupele ruse au invadat Ucraina și au făcut ravagii și devastări în întreaga țară. Războiul a dus la temeri că Suedia și Finlanda că ar putea fi următoarele ținte ale unui atac de la Moscova.

Țările ar fi ținte semnificative pentru liderul rus Vladimir Putin, deoarece niciuna dintre ele nu este membră a NATO, care are un pact de apărare reciprocă.

Cu toate acestea, Olaf Scholz a spus că Suedia se poate „baza” pe alte țări din UE în cazul unui atac. Scholz a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson la Berlin.

El le-a spus reporterilor că ” se ia foarte în serios” clauza UE de asistență reciprocă  și va fi utilizată dacă ar fi vorba de un atac împotriva Suediei.

La începutul acestei luni, Andersson și prim-ministrul finlandez Sanna Marin și-au unit forțele pentru a scrie o scrisoare către președintele Consiliului European, Charles Michel.

În cadrul acesteia, perechea a subliniat că „liderii UE trebuie să fie foarte uniți și clari cu privire la faptul că UE este și o comunitate de securitate pentru statele sale membre”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.