Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni

0

Guvernul aprobă astăzi alocarea a 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru persoanele care găzduiesc refugiați ucraineni.

În ședința de vineri, Guvernul urmează să aprobe un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru sprijinirea celor care găzduiesc refugiaţi ucraineni.

Această măsură constă în acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană pentru un număr mediu de 15.000 de refugiați proveniți din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Anterior în lege era prevăzut doar mecanismul de decontare a cheltuielilor cu hrana pentru ucrainenii luați în gazdă. Hotărârea care va fi adoptată vineri de Guvern va crea și mecanismul de decontare a acestor bani.

„În vederea stabilirii sumei necesare a fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului s-a avut în vedere acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană gazduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile.”, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de HG.

Guvernul urmează să adopte şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Pe agenda reuniunii se mai află un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 336/2022 privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.