Ministrul Alexandru Rafila demontează ipocrizia lui Cîțu și a liderilor USR în scandalul achizițiilor de vaccinuri: „România nu era obligată să accepte acele tranşe de vaccin”

0

Întrebat dacă România era obligată să accepte achiziţionarea unor tranşe de vaccin, ministrul Alexandru Rafila a răspuns negativ.  

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România a primit, în luna mai a anului trecut, o „solicitare expresă” prin care i se cerea să spună dacă doreşte cota-parte de vaccin anti-COVID achiziţionată la nivelul Uniunii Europene, însă nimeni din România nu a răspuns, iar în aceste condiţii a fost considerat acord tacit, astfel că România a contractat 39 de milioane de doze pentru anul în curs şi anul următor. Rafila reiterează că în cursul anului 2021 România ar fi avut posibilitatea de a refuza unele tranşe de vaccin anti-COVID.

„Eu sunt mai puţin familiar cu ceea ce s-a întâmplat în cursul anului 2021, dar câteva concluzii pot să trag. Practic, acordul cadru acesta care a fost semnat de Comisia Europeană pentru statele membre prevedea livrarea vaccinurilor, tuturor tipurilor de vaccin, în tranşe pentru statele membre şi cantităţile care au fost contractate făceau posibilă vaccinarea întregii populaţii europene cu fiecare dintre aceste vaccinuri. Pentru că aceste aranjamente, aceste agreement-uri au fost făcute înainte ca vaccinurile să fie autorizate, nu se ştia în momentul respectiv care dintre ele va primi sau nu va primi autorizaţia”, a declarat Alexandru Rafila, marţi seară, în exclusivitate la Romania TV.

Întrebat dacă România era obligată să accepte achiziţionarea unor tranşe de vaccin, ministrul Alexandru Rafila a răspuns negativ.

„Nu, pentru că la fiecare tranşă de vaccinuri făcută de un producător – producătorul x să spunem, nu vreau să fac nominalizări – ţara era notificată şi trebuia să spună: da sau nu, vreau să primesc cota parte din tranşa respectivă, cota parte însemnând procentul din populaţia Uniunii Europene care îi revine României, undeva în jur de 4,5% din populaţia Uniunii Europene. Nu trebuia să ne opunem, puteam să spunem că nu le dorim (dozele de ser – n.r.). Exista posibilitatea pentru tranşele din 2021, pentru unele dintre ele exista această posibilitate. Iar în luna mai a existat o solicitare expresă care se referea la livrările din anul 2022 şi 2023, a existat un interval de câteva zile în care puteam să spunem «da, dorim sau nu dorim», sau puteam cel puţin să încercăm să spunem ceva, în lipsa unui răspuns s-a considerat o aprobate tacită şi, ca urmare a acestei aprobări tacite – nu am avut niciun fel de intervenţie practic noi – s-a semnat acel document care stipula că pentru 2022 şi 2023 se va achiziţiona o cantitate de 39 de milioane de doze”, a adăugat ministrul Alexandru Rafila.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.