V.I.P. – Very Isolated Person – selecționat în cadrul festivalul internațional Off Europa – se va juca și pe scena Teatrului German de Stat Timișoara

Share:

Spectacolul V.I.P. – Very Isolated Person, regizat de Olga Török și Paula Lynn Breuer, o adaptare liberă după Pescărușul lui Cehov, face parte din lista de producții invitate la festivalul internațional Off Europa din Leipzig. Reprezentația va avea loc marți, 17 mai 2022, începând cu ora 21.00 și va fi transmisă pe ZOOM. În același timp, varianta scenică a acestei adaptări este programată să se joace la Teatrului German de Stat Timișoara în data de 4 mai 2022, începând cu ora 19.30.

Ambele variante, și cea online și cea de pe scenă, spun o poveste în comun – a experiențelor dureroase prin care trece actorul sau actrița în relație cu lumea înconjurătoare, cât și despre importanța relației dintre ei și public. Nina, din Pescărușul, povestește și Olga pune întrebări. Sau e invers, Nina pune întrebările în timp ce Olga împreună cu publicul caută răspunsuri? Pentru că și spectatorii sunt invitați în acest spectacol interactiv, la dialog cu Nina/Olga.

Despre aceste două spectacole, Olga Török, actrița din distribuție și responsabilă cu o parte a regiei, ne-a spus următoarele:

„Spectacolul în varianta scenica a însemnat pentru mine conștientizarea și prelucrarea perioadei nesigure prin care am trecut și prin care încă trecem. Cum să fac față situațiilor neprevăzute, să mă ascund, să evadez, să merg cu capul înainte, să mă dau bătută? Eu m-am lăsat copleșită, pentru că astfel m-am putut ridica din nou. Spectacolul e deosebit de altele în care am jucat prin faptul că sinceritatea lui depășește felul clasic de joc, și astfel devine autentic, periculos și foarte aproape de public.

Varianta online, de pe Zoom, a spectacolului a fost concepută cu gândul de a experimenta o sală de teatru virtuală, în care publicul să fie aproape de mine și să poată trăi deoadată cu mine acțiunea scenică. O joc pe Nina din Pescărușul lui Cehov, dar în același timp textul ei îmi dă posibilitatea să intervin ca Olga, actrița. Este o dezbatere între emoționalitatea Ninei și raționamentul meu.”

Festivalul OFF Europa se află la ediția cu numărul 30. Specificul acestui festival din Germania (Leipzig-Dresden-Chemnitz) este ca are în program teatru, dans și arte performative din mai multe țări din lume. În timpul pandemiei organizatorii au trebuit să regândeasca programul din cauza restricțiilor de călătorie și de desfășurare a evenimentelor. Astfel că programul de anul acesta, cu ajutorul platformelor online, înglobează spectacole din întreaga lume. Sunt invitate spectacole din Elveția, Polonia, Israel, Ungaria, Cehia, Slovenia și Italia. Spectacolul V.I.P. – Very Isolated Person a fost selectact în urma vizionării sale de către directorul artistic al festivalului Off Europa, Knut Geißler, care l-a văzut în cadrul Festivalului Național de Teatru, desfășurat în toamna anului trecut.

Astfel că vă așteptăm la cele două reprezentații din luna mai a spectacolului V.I.P. – Very Isolated Person, pe scena Teatrului German și pe ZOOM.

Bilete pentru 4 mai: https://bit.ly/3KA90pU

Link ZOOM pentru 17 mai: https://bit.ly/3vC7AXS

Vă așteptăm pe scenă și online!

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.