Boris Johnson cere reconstrucţia Ucrainei printr-un „Plan Marshall”

0

Războiul din Ucraina declanşat la ordinul preşedintelui Vladimir Putin cauzează pagube în infrastructura statului ucrainean de peste patru miliarde de euro pe săptămână, în condiţiile în care sute de kilometri de drumuri, clădiri şi reţele de utilităţi au fost distruse în urma bombardamentelor.

Analiza realizată de Facultatea de Economie din Kiev (KSE) cu date furnizate de Guvernul ucrainean arată că războiul din Ucraina a provocat pagube infrastructurii de aproape 110 miliarde de euro, de la începutul invaziei, scrie The Guardian. 

Experţii susţin că până la 2 mai au fost înregistrate pierderi de aproape 4,2 miliarde de euro pe săptămână, însă recunosc că pagubele provocate de conflictul armat sunt dificil de cuantificat.

În condiţiile în care pierderile cauzate de invazia rusă reprezintă 60% din PIB-ul ţării, cercetătorii avertizează că infrastructura Ucrainei a fost distrusă de bombardamente, iar costurile reconstrucţiei vor fi uriaşe. Facultatea de Economie din Kiev (KSE) a realizat studiul intitulat „Rusia va plăti”, având la bază plângeri referitoare la pagube depuse de cetăţeni, autorităţi locale şi guvernamentale.

Peste 33.000 de metri pătraţi de clădiri rezidenţiale au fost distruse de rachete, pagubele fiind estimate la aproape 29 de miliarde de euro. De asemenea, atacurile armatei ruse au nimicit 23.000 de kilometri de drumuri şi aproape 90.000 de maşini.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a estimat că economia Ucrainei s-ar contracta cu aproape 35% anul acesta. Pierderea de vieţi omeneşti, distrugerea infrastructurii și exodul de muncitori ar periclita grav revenirea economică în următorii ani, chiar dacă războiul s-ar putea încheia curând.

În discursul adresat marţi Parlamentului de la Kiev, premierul britanic Boris Johnson a sugerat că Ucraina ar avea nevoie reconstrucţie printr-un „nou Plan Marshall”, făcând referire la primul plan de reconstrucţie conceput de Statele Unite pentru economiile europene afectate după cel de-Al Doilea Război Mondial.

FMI a oferit o finanțare de urgență în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru cheltuielile imediate ale Ucrainei, în timp ce Banca Mondială mobilizează sprijin financiar în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

La sfârşitul lunii martie, estimarea realizată de Kyiv School of Economics arăta că războiul din Ucraina a cauzat pagube în valoare de 63 de miliarde de dolari la infrastructura ţării. La 11 martie, viceministrul economiei ucrainean Denis Kudin declara că războiul a cauzat deja pagube în valoare totală de 119 miliarde de dolari. În această estimare erau incluse atât pagubele directe, cât şi cele indirecte, precum pierderea unor afaceri.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.