8 mai – Ziua Mondiala a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

În fiecare an, în data de 8 mai, marcăm Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii pentru a sărbători dedicarea și impactul a milioane de voluntari care oferă ajutor  în  comunitățile lor.

Fie că vorbim despre pandemia COVID-19, de evenimente meteorologice severe, de  conflicte armate, de crize sau dezastre, acestea nu au cruțat practic pe nimeni în ultimii doi ani și au afectat cel mai mult persoanele vulnerabile. Cu toate acestea, nu trebuie să căutăm prea departe pentru a găsi și a fi inspirați de acte de bunătate. În această perioadă tulbure, sute de mii de persoane s-au înscris în Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie pentru a face voluntariat în comunitățile lor – o rețea care numără acum aproape 15 milioane de persoane.

Într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România a declarat: “ Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii recunoaște munca noastră pentru a face România și lumea întreagă un loc mai bun pentru fiecare. În ultimele luni, comunitățile locale au ajutat în mod admirabil pe refugiații din Ucraina. Voluntarii Crucii Roșii Române sunt mereu la punctele de frontieră și în centrele de refugiați, pentru a oferi protecție, sprijin, informații și articole de primă necesitate. Sunt mândră de mobilizarea umanitară pe care o văd în țara noastră! Generozitatea societății românești mă face să cred în puterea binelui.

Bunătatea și Umanitatea se numără printre cele mai puternice instrumente pe care le avem în încercarea de  a rezista impactului dur al conflictelor, al schimbărilor climatice, al COVID-19, de a  aduce speranță și pentru a produce schimbare.

Mișcarea de Cruce Roșie și Semilună Roșie este formată din Comitetul Internațional al Crucii Roșii, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie și 192 de Societăți Naționale. Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neobosit pentru a-i sprijini pe cei mai afectați.  Aceștia se află pe teren în locurile afectate de dezastre și conflicte, verificând vecinii și străinii, conducându-i spre siguranță și îngrijire, acordând primul ajutor și distribuind materiale umanitare esențiale. Sunt oameni care, în mod obișnuit, îi pun pe ceilalți pe primul loc.

În România, în decurs de un an, voluntarii Crucii Roșii Române au ajutat 1,5 milioane de persoane în timpul pandemiei COVID-19, prin intervenția în situații de urgență, acordând și predând primul ajutor și sprijinind persoanele vulnerabile prin programe sociale.

În cea mai recentă criză umanitară, voluntarii și personalul angajat al Crucii Roșii Române au oferit ajutor umanitar de urgență pentru 500 000 de persoane care au fugit  din calea conflictului armat din Ucraina: mese calde, asistență medicală specializată, asistență psiho-socială, sprijin financiar, activități de socializare și educative pentru copii, serviciul de restabilire a legăturilor de familie, transport umanitar peste graniță. 

„În fiecare zi, personalul și voluntarii Crucii Roșii văd la fața locului cum bunătatea alungă suferința, aduce alinare, luminează cele mai întunecate momente și redă demnitatea. În mijlocul atâtor greutăți, pierderi și incertitudini, încurajăm oamenii din întreaga lume să creadă în puterea binelui și să continue să dea dovadă de bunătate.” a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.