Președintele Macron, mesaj tranșant: O eventuală aderare a Ucrainei la UE ar putea dura decenii!

0

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura ”decenii” şi a propus, în paralel, crearea unei ”comunităţi politice europene” noi, care va putea primi ca membri ţări precum Regatul Unit. Şeful statului francez şi-a prezentat viziunea în timpul unui discurs la Strasbourg, de Ziua Europei.

Această idee, pe care cancelarul german Olaf Scholz a considerat-o ”foarte interesantă” în timpul unei întâlniri cu Macron la Berlin, este totuşi susceptibilă să creeze frustrări printre ţările deja candidate – declarate sau potenţiale – la aderarea la UE, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Macron  şi-a prezentat viziunea în timpul primului său discurs privind Europa după realegerea sa, pronunţat la Strasbourg luni, de Ziua Europei.

„Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare”, a explicat Emmanuel Macron cu prilejul încheierii Conferinţei privind viitorul Europei.

Ucraina, dar şi ţări mai puţin avansate pe calea aderării, precum Bosnia, ar putea fi membre ale noii organizaţii, în aşteptarea finalizării procedurii extrem de lungi de aderare la UE, care „va dura de fapt câteva decenii”, potrivit preşedintelui francez. Acesta a precizat că Regatul Unit, care a părăsit UE în 2020, ar putea face parte din noua structură.

Propunerea relansează dezbaterea, deja veche şi controversată, cu privire la eventualitatea unei Uniuni Europene organizate în mai multe cercuri concentrice cu ţări care beneficiază de niveluri de integrare diferite, mai scriu sursele citate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.