Anunț șoc al Ministerului Sănătății: Românii nu vor mai primi pastile de iod!

Share:

Românii nu vor mai primi pastile cu iod, a anunţat Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Decizia vine în urma refuzului medicilor de familie de a distribui aceste pastile prin cabinetele lor.

Mult-doritele pastile cu iod nu vor mai ajunge la români decât în cazul nefericit al unui accident nuclear. Ministerul Sănătăţii le promisese românilor că vor putea ridica aceste pastile din cabinetele medicilor de familie, însă a revenit asupra deciziei în urma refuzului medicilor de familie de a le distribui prin cabinetele lor.

Medicii şi-au motivat refuzul prin aceea că această activitate ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete. Astfel că românii nu vor mai putea intra în posesia pastilelor cu iod decât în cazul unui accident nuclear.

Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a precizat Tiberius Brădăţan la Europa FM.

Și totuși, chiar Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației că, în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

Medicul Brădăţan a dat, însă, asigurări că, dacă va fi cazul, DSP-urile se vor putea mobiliza astfel încât să distribuie populaţiei pastilele cu iod „într-un timp scurt”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.