Lovitură dură pentru Putin. Finlanda și Suedia au solicitat oficial aderarea la NATO!

Finlanda și Suedia au solicitat oficial aderarea la NATO, scrie publicaţia finlandeză Helsingin Sanomat. Cererea a fost făcută la sediul Alianței, iar procesul de aderare este de așteptat să dureze doar câteva săptămâni.

Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei la integrarea celor două ţări nordice în Alianţă.

Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră„, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.

De la înființarea sa în 1949, Alianța sa bazat pe „politica ușilor deschise” cuprinsă în articolul 10 din Tratatul de la Washington, textul fondator al NATO. Cu toate acestea, numai țările europene au voie să solicite aderarea. Printre criterii, o țară candidată trebuie să aibă un sistem democratic consolidat, o economie de piață deschisă și capacitatea de a contribui la operațiunile militare ale NATO.

Finlanda și Suedia cooperează cu NATO de ani de zile, motiv pentru care discuțiile tehnice care vor urma acum sunt de așteptat să fie neîntrerupte și directe.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.