Sindicatele amenință cu ample proteste de stradă, în contextul creșterii alarmante a ratei inflației!

Share:

Din ce în ce mai multe grupuri socio-profesionale se revoltă, pe fondul inflației explozive. Au trecut doar câteva luni de la primele scumpiri accelerate, iar economiștii avertizează că acesta a fost abia începutul. 

Față de aprilie 2021,rata inflației din România a ajuns la 14% în acest an, informează Institutul Național de Statistică (INS), dar economiștii spun că valoarea reală este, de fapt, de peste 20%. Sindicatele Cartel Alfa susțin că prețurile pentru alimentele de bază au crescut cu 20-80%. În acest context, solicită majorarea salariilor cu minimum 200 de lei neimpozabili.

„De la o zi la alta, preţurile sunt mai mari, iar salariul minim acoperă din ce în ce mai puţin din valoarea coşului de trai, determinând sărăcirea accelerată a lucrătorilor.

Peste 40% din contracte sunt la nivelul salariului minim, iar 9 din 10 români câştigă sub salariul mediu de aproximativ 3500 lei net”, notează sindicatul.

Reacția sindicaliștilor a venit după ce guvernul a propus un proiect de ordonanță de urgență dedicat angajaților „vulnerabili” – cu salariul minim, prin care angajatorii vor putea majora opțional salariul cu 200 de RON, sumă care nu va fi impozitată.

În replică, sindicaliștii solicită ca salariile să fie majorate pentru toți angajații, nu doar pentru cei cu salariul minim pe economie.

„În fond, gândirea este benefică, doar că această majorare, aşa cum o prevede propunerea de OUG, se poate aplica doar salariaţilor încadraţi cu salariul minim de 2.550 RON brut. De ce un salariat plătit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi în aceeaşi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea coşului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană in dec 2021) plasează lucrătorii într-o situaţie de vulnerabilitate (…)”, au transmis sindicaliștii.

Dumitru Istrate, președinte Cartel Alfa București, susține că nu există semnale pozitive din partea Guvernului, motiv pentru care se pregătesc proteste masive.

„E discriminare ceea ce se întâmplă. Trebuie luată în calcul poziția noastră! Vom merge până la proteste masive de stradă, mai mult ca sigur. Am creionat în linii mari planul, urmează să stabilim calendarul”, a declarat oficialul Cartel Alfa.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Daniel spune

    Sindicatele inca gandesc ca pe vremea impuscatului. Fiecare munca inseamna ceva. Toate meseriile trebuie sa aiba aceeasi salarizare. Toate ocupatiile trebuie sa aiba aceeasi salarizare. Adica, toti mancam la fel si nu avem unii mai multe oua. Vrei mai mult? Mai ia un job. Salarizarea inseamna bucatica din valorea adaugata tarii. Plateste diferentiat si vei avea bogati si saraci. Pe ce criterii? Ca unii-s mai importanti decat altii? Asta nu e un criteriu social. Oricum nu o sa ia nimeni in seama sindicatele. Sunt slabe si neperformante.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.