Zelenski solicită Occidentului lansatoare multiple de rachete

Share:

Volodimir Zelenski le-a cerut miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către Ucraina a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS). Potrivit președintelui ucrainean, armata țării sale a reuşit deja să provoace pierderi înseamnate rușilor. „Ucraina i-a rupt coloana vertebrală armatei ruse, care nu se va mai putea pune pe picioare în următorii câţiva ani”, a spus Zelenski.

Miniştrii apărării din cele peste 40 de ţări se vor reuni, luni, la o reuniune virtuală ”Ramstein 2”.

”Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev, în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez, António Costa, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Dacă unele ţări din Europa sau din lume se obişnuiesc cu ideea că Donbasul este un teritoriu ocupat de Rusia, aş dori să spun că nu este un obicei foarte bun. Este teritoriul nostru”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Potrivit Politico, Statele Unite – care deţin ori au exportat lansatoare multiple de rachete HIMARS şi M270A1, tipurile solicitate de Kiev şi echipate cu rachete care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri – sunt reticente să ofere Ucrainei astfel de arme pentru că armata ucraineană ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus.

Miniştrii apărării din circa 40 de state dispuse să ofere Ucrainei armament pentru a o susţine în războiul declanşat împotriva ei de Rusia au avut pe 26 aprilie o reuniune în Germania la baza americană de la Remstain pentru a dezbate modalităţile de sporire a acestui ajutor.

La acea reuniune, miniştrii participanţi au fost de acord să desfăşoare periodic astfel de discuţii, următoarea fiind programată luni.

Tot sâmbătă, într-un interviu televizat, preşedintele Zelenski a spus că armata ucraineană a reuşit deja să provoace pierderi grele armatei ruse. Ucraina i-a ”rupt coloana vertebrală” armatei ruse, care ”nu se va mai putea pune pe picioare în următorii câţiva ani”, a susţinut el, potrivit agenţiei DPA.

Aprecierea preşedintelui ucrainean vine după ce ultimii circa 2.400 de combatanţi ucraineni baricadaţi în combinatul Azovstal din oraşul Mariupol s-au predat trupelor ruse. Aceasta din urmă îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei, dar cu progrese minore, iar în zona oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei trupele ruse au fost împinse în retragere în urma unei contraofensive a armatei ucrainene.

Din punctul de vedere al Kievului, a mai spus Zelenski, o victorie a armatei ucrainene ar însemna împingerea armatei ruse pe aliniamentele anterioare lansării invaziei pe 24 februarie, admiţând însă că este un obiectiv greu de îndeplinit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.