Și, totuși, cine se teme de Ludovic Orban și Forța Dreptei?

Modul în care fostul premier și lider PNL, Ludovic Orban, a fost umilit la mascarada de Congres al liberalilor din 27 septembrie nu putea rămâne fără urmări pentru principalul partid de guvernământ (pe atunci). Implicarea partizană, în desfășurarea Congresului, a președintelui Iohannis, susținerea fățișă a acestuia pentru perdantul Florin Cîțu la șefia partidului, a dus la iminenta ruptură dintre Orban și tabăra din jurul președintelui Iohannis.

Florin Cîțu a câștigat confruntarea din 27 septembrie, iar PNL a pierdut șansa recredibilizării unui partid grav afectat de consecințele nefaste ale unei pandemii ce părea fără de sfârșit! Ce s-a întâmplat cu mandatul președintelui Cîțu, rămas rapid și fără funcția de premier, se știe. Acesta a fost „executat” rapid, la doar șase luni de la numirea, cu ovații, în funcție, chiar de către cei care îi jurau veșnică susținere.

Iohannis l-a vrut, însă, la șefia PNL pe premierul/general Ciucă, iar liderii PNL, docili, s-au executat imediat. Mai mult, intrarea la guvernare alături de PSD, i-a transformat pe liberali într-un partid remorcă, nesemnificativ, în actuala Coaliție. Mai ales că premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, pare mai deschis la ordinele lui Iohannis și PSD decât la interesele reale ale partidului.

Inerent, Ludovic Orban și nemulțumiții din PNL au pus bazele Forța Dreptei, un partid liberal tânăr, dornic să recredibilizeze noțiunea de liberalism! Convine sau nu unora sau altora, Ludovic Orban rămâne, de departe, cel mai liberal dintre liberalii actuali!

Forța Dreptei rămâne o provocare. Este greu să crești electoral pe o scenă politică dominată de PSD și PNL, în care banii publici merg (doar) spre Modrogan și Kiseleff. Cu toate acestea, Ludovic Orban pare decis să reușească. Filialele noului partid apar una după alta, ceea ce arată că nu puțini sunt cei care au renunțat să mai creadă în viitorul unui PNL subordonat total de Iohannis și PSD, dar tot mai îndepărtat de electoratul partidului, cel care nu înțelege apropierea de PSD.

Depinde, însă, doar de Orban și colegii săi dacă vor reuși să câștige un război electoral care se anunță, în 2024, pe viață și pe moarte! Și, totuși, cine se teme de Ludovic Orban și Forța Dreptei? Iohannis, Ciucă, Rareș Bogdan, Lucian Bode și ceilalți liberali știu la cine ne referim! Mai ales că o mare parte din voturi, care vor fi luate de Forța Dreptei, vor văduvi semnificativ zestrea electorală a PNL!

Un editorial de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.