„România viitorului”, pariul pe care Sebastian Burduja este decis să îl câștige. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, bilanț la o lună de mandat!

Share:

În stilul care l-a consacrat și cu care i-a obișnuit pe români (și) în perioada mandatului de deputat, și anume eficient, transparent și deschis către cetățeni, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, și-a prezentat bilanțul la o lună de mandat. Un lucru lăudabil pentru un ministru tânăr, extrem de pregătit, implicat și decis să-și ducă la bun sfârșit, la termen, proiectele asumate. Un politician, practic, atipic, care crede cu încăpățânare, în modernizarea și digitalizarea României, în recuperarea decalajului uriaș dintre România și statele dezvoltate ale UE.

Concret, ministrul Burduja a precizat că în zilele următoare va anunța viziunea sa pentru acest mandat, pe baza diagnosticului de sistem pe care l-a făcut după această lună. Mai mult, Burduja a anunțat că va prezenta public un plan concret, pe toate direcțiile: digitalizare, inovare, cercetare și comunicații. Și, bineînțeles, fundația pe care se așează toate acestea: organizarea internă și parteneriatele strategice.

„România viitorului. Am preluat mandatul de ministru al cercetării, inovării și digitalizării în urmă cu o lună, conștient că aceste două cuvinte reprezintă misiunea pentru transformarea țării. România viitorului este, pentru mine, România din care nimeni să nu mai plece și în care toți cei plecați să se întoarcă. Cercetare, inovare, digitalizare, comunicații: iată ingredientele pentru creștere economică, salarii mai mari, locuri de muncă. Oameni cu chef de a (re)construi România.

Despre ce facem la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România vă povestesc de câte ori am ocazia, inclusiv în live-urile săptămânale, seara tarziu. Sunt multe de spus, dar iată 10 puncte de bilanț după o lună:

1.Am preluat din mers o reorganizare amplă a ministerului, aprobată în guvern cu doar câteva zile înainte de 3 mai. Am reușit, cu ajutorul colegilor din minister care s-au mobilizat exemplar, să parcurgem toți pașii operaționali într-un timp record.

2.Am semnat primele contracte din celebrul Task Force pentru Digitalizarea României. De fapt, mai bine de jumătate în acest moment. Zilele următoare această echipă va fi completă și deja trece la treabă (au primul task de la mine). În plus, avem în derulare ultimul concurs pentru această echipă – manager executiv. Găsiți detalii pe site și sper să avem cât mai mulți competitori de calitate.

3.Am (re)inițiat dialogul cu partenerii de la Comisia Europeană și Banca Mondială, pe tema cloud-ului guvernamental. Proiect vital, particip personal la toate ședințele de lucru.

4.Am pus în dezbatere publică Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PN IV) – principalul instrument de implementare a Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (SNCISI) 2022-2027, prin care se asigură transparent și predictibil finanțarea sistemului național CDI pentru modernizarea, consolidarea excelenței și creșterea relevanței pentru economia și societatea românească.

5.Cel mai amplu program de reformă a sistemului de cercetare românesc din ultimii ani. Lucrăm cu experții Comisiei Europene pentru a da posibilitatea cercetării românești să performeze, să fie recunoscută pentru asta și să transfere tehnologii valoroase în economia românească. Pe 8 iunie avem un mare eveniment cu experții Comisiei, voi reveni cu detalii.

6.Am oprit orice colaborări pe care România le avea cu Federația Rusă pe zona de cercetare, și am propus un proiect de lege pentru interzicerea folosirii programelor rusești de tip antivirus în administrația publică.

7.Am răspuns la toate invitațiile primite de la societatea civilă și antreprenorii inovatori și entuziaști. Zeci de întâlniri, consultări și evenimente. Mesajul este simplu: suntem aici să le fim parteneri, să le creăm cadrul și apoi să ne dăm la o parte din calea creativității și proiectelor lor pentru comunitate.

8.Am deschis ușa biroului meu pentru mediul privat, parteneri din străinătate și tineri străluciți. De la ambasade, la companii, la inițiative civice sau tineri cu rezultate de top la nivel mondial, toți sunt bineveniți în echipa pentru România viitorului.

9.Am început cooperarea cu țările de la care avem atâtea de învățat. Primii pe listă sunt frății de peste Prut. Dar și Estonia, Israel, Statele Unite ale Americii – detalii foarte curând.

10.Am adus în echipă oameni profesioniști, care iubesc România și sunt dispuși să pună la bătaie tot ce știu si tot timpul lor pentru a lăsa în urma lor o lume mai bună. Le mulțumesc pentru sacrificiul lor”, a precizat, pe pagina de Facebook, ministrul Burduja.

“În loc de concluzie, pe măsură ce livrăm politici, programe și proiecte pentru România viitorului, un lucru vreau să fie clar. Toate acestea sunt și vor fi rezultatul unei munci de echipă— experți cu experiență din minister, din Autoritatea pentru Digitalizarea României și din celelalte instituții, care au înțeles că suntem aici să facem treabă, împreună cu toți cei care mi s-au alăturat în acest demers, oameni cu care lucrez de peste 10 ani de zile. Fără ei toți și – mai ales – fără dumneavoastră, oamenii acestei țări care încă mai cred, nimic nu ar fi posibil.

Vă mulțumesc tuturor celor care faceți posibilă România Viitorului în fiecare zi. Înainte, împreună”, a conchis noul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.