Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, mesaj tranșant: Vă dați seama ce ar fi reprezentat pentru România ca, în timpul războiului din Ucraina, să avem un Guvern PNL-USR măcinat de scandaluri?

Domnule deputat al Partidului Social Democrat, Dan Cristian Popescu, au trecut șase luni de guvernare PSD-PNL-UDMR. Cum catalogați  prestația actualei Coaliții în contextul consecințelor sanitare și economice ale crizei pandemice și, evident, ale războiului din Ucraina? Și  mă refer aici în special la creșterea prețurilor la carburanți, la inflația galopantă, la explozia prețurilor la alimente.

Traversăm o perioadă extrem de dificilă. Logica electorală ne-ar fi spus, în noiembrie 2021, să nu intrăm la guvernare, să așteptăm în Opoziție și să creștem ca „Făt-Frumos din poveste” și, ca atare, să beneficiem la primele alegeri, fie ele anticipate sau la termen, de un scor istoric. Liderii Partidului Social Democrat au ales însă drumul mai greu și astfel am intrat la guvernare într-un moment total nefast pentru partid și pentru România. Tocmai acest moment nefast ne-a făcut să luăm decizia sacrificării câtorva procente electorale în schimbul punerii umărului la reducerea consecințelor pandemiei asupra României.

Sunt convins că românii au văzut că Partidul Social Democrat face tot ce ține de el pentru a le îmbunătăți viața. A fost, să nu uităm, acel prim pachet de măsuri sociale, la nici o lună de la intrarea la guvernare,  majorarea pensiilor cu 10%, cea de-a 13-a pensie de 1200 lei (cum s-a numit în cazul pensiilor mai mici de 1600 de lei), majorarea alocațiilor copiilor, majorarea indemnizațiilor persoanelor cu handicap etc.

În luna aprilie a acestui an, am avut deja un al doilea pachet social și mă refer la acele vouchere care se dau începând cu luna iunie, pentru cei cu venituri reduse. Avem apoi acele măsuri de susținere a companiilor românești, mai ales pentru cei care procesează produse românești, pentru că trebuie să ne întărim capacitatea de producție și procesare a acestor produse. Nu trebuie să mai vindem la prețuri mici produsele brute și să importăm la prețuri nejustificat de mari produse finite.

Mai mult, vorbim de un al doilea pachet, în valoare de 17 miliarde de euro, o valoare fără precedent după Revoluție. De asemenea, s-a intrat cu un al treilea pachet, acele vouchere în cuantum de 700 de lei pentru pensiile de până în 2000 de lei, deja s-a majorat pragul în cazul acestora, plus o creștere a salariilor la stat, în contextul în care unele categorii sociale precum profesorii, polițiștii etc reclamau scăderea puterii de cumpărare din cauza inflației istorice cu care se confruntă România.

Concret, Partidul Social Democrat a venit cu toate măsurile necesare, care pot fi luate în condițiile date. Sunt convins că românii ar fi vrut mai mult, și noi ne-am fi dorit același lucru dar, din păcate, ne confruntăm cu restrângeri bugetare consistente. Cu toate acestea,  se discută pe marginea unei noi majorări a pensiilor, până la finele acestui an. De altfel, încercăm să majorăm pensiile cu valoarea inflației, în funcție de banii care se vor colecta la buget și în funcție de economiile realizate de guvern la alte capitole. Cu siguranță, până la finele anului, pensiile se vor majora cu măcar jumătate din rata inflației.

De asemenea, vorbim de multe măsuri care își propun creșterea colectării la bugetul de stat (de menționat incriminarea penală a celor care fură banii angajaților și refuză să îi vireze ca taxe reținute din salarii, la bugetul de stat). Avem în vedere o reducere a cheltuielilor bugetare, în afara celor pentru salarii și investiții, mă refer la acele bunuri și servicii care, uneori, în anumite instituții de stat, “sar, cum se spune, calul”. Totodată, avem în vedere o limitare a angajărilor la stat, începând cu 1 iulie. În consecință, nu se mai pot face angajări pentru că au fost discuții în mediul public referitor la numărul mare de angajări. Cu toate că Partidul Social Democrat a făcut o analiză clară la ministerele conduse de social-democrați și, la aceste ministere, din momentul intrării la guvernare, numărul angajaților a scăzut cu 997. În cazul ministerelor conduse de noi, se observă o scădere dar, la nivelul guvernului, există însă o creștere.

În aceste condiții, s-a hotărât ca, începând cu 1 iulie, să nu se mai facă angajări la stat.

„Apreciez ca foarte bună prestația miniștrilor Partidului Social Democrat

Cum apreciați prestația miniștrilor Partidului Social Democrat?

Apreciez ca foarte bună prestația miniștrilor Partidului Social Democrat. Pot să vă exemplific, în primul rând, cazul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cel care a preluat un minister extrem de dificil. Eram înaintea valului patru al pandemiei, erau sute de oameni care mureau în fiecare zi, liderii USR, cei care gestionaseră în ultimele nouă luni Sănătatea, nu făcuseră altceva decât să cumpere vaccinuri de miliarde de euro, vaccinuri pe care, în mare parte, nu le-am folosit. Este inadmisibil să îți bați joc de bugetul de stat și să cumperi 7-8 vaccinuri pentru fiecare român. Profesorul Rafila a introdus testarea extinsă și a reușit să treacă cu succes de acest val și, în câteva luni, s-a ajuns la eliminarea treptată a restricțiilor. Astăzi, suntem într-o situație foarte bună din perspectiva pandemiei.

Vicepremierul și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a arătat că se pot face și la noi pași concreți în direcția unei infrastructuri rutiere moderne. Se preocupă, într-un ritm alert, de semnarea contractelor și și-a pus singur o bornă foarte ambițioasă, aceea de a lansa, doar în acest an, contracte în valoare de zece miliarde de euro pentru infrastructura din România.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, este un campion al creșterii pensiilor, se luptă, de dimineață până seara, pentru majorarea pensiilor. S-a deplasat personal la Bruxelles, încercând să modifice, în favoarea pensionarilor, procentul din PNRR referitor la cuantumul pensiilor. Este foarte încăpățînat și este decis să meargă până la capăt pentru drepturile seniorilor acestei țări.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a deblocat plățile, a relansat programe foarte importante pentru agricultori precum „Tomata”, acele măsuri de încurajare a procesatorilor de produse românești, programul pentru „Struguri de masă”, a realizat foarte multe lucruri bune. De altfel, nu am auzit de la fermieri decât cuvinte de laudă la adresa prestației ministrului Agriculturii.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a preluat, inițial, ca un independent, o situație dificilă. Și mă refer aici, în special, la o inflație alarmantă, la preluarea mandatului și cu toate acestea, astăzi, printr-o bună colaborare cu cei de la BNR, vedem un curs EURO-RON care nu s-a depreciat, România fiind, de altfel, singura țară din regiune care are aproape același curs ca în urmă cu șase luni.

Deși i se reproșează că ne împrumutăm mult, să știți că s-a făcut o analiză a acestor acuzații care susțineau că ne împrumutăm cu 1000 de euro pe secundă. Sunt date corecte însă, spre exemplu în perioada premierului Orban, împrumuturile erau de 1600 de euro pe secundă, iar în perioada Guvernului Cîțu, acestea erau de 1200 de euro pe secundă. Deși nivelul împrumuturilor este mare, ca o consecință a pandemiei și a războiului din Ucraina, este vorba de o reducere a acestui nivel, dacă luăm în calcul faptul că vorbim de împrumuturi care se rostogolesc și care trebuie plătite!

Iar despre dobânzile crescute, o altă acuză adusă guvernării, am analizat, de asemenea, și am văzut că dobânda medie cu care se împrumută România a crescut de la 5,5% la 7,9% deși, la toate țările din zonă, dobânzile au crescut cu peste 100%. La noi, se observă că dobânzile la împrumuturi au crescut doar cu 45-50%. Mai mult, tot ministrului Câciu i se datorează și măsurile, în urma unei bune colaborări cu noul șef ANAF, Lucian Heiuș, care duc în direcția creșterii colectărilor la ANAF.

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, este un ministru în pielea căruia, în contextul războiului din Ucraina, nu ar vrea să fie, probabil, nimeni. Să primești un mandat atât de important și, în mai puțin de trei luni, să înceapă un conflict la granița României nu este de droit. Însă, din fericire, Vasile Dâncu este omul potrivit la locul potrivit și este un om care respectă militarii și care și-a făcut din plin datoria, așa cum s-a putut, în contextul în care  noi, din fericire, nu suntem parte a acestui conflict dar, fiind membri NATO, trebuie să fim în stare de alertă. Să nu uităm că sunt militari din alte state NATO care au fost relocați aici, sunt mișcări de trupe vizibile și mai puțin vizibile. Avem o apreciere foarte bună despre activitatea ministrului Dâncu.

Deși conduce un minister mic, ministrul Familiei, Gabriela Firea, și-a asumat acest minister și a venit cu foarte multe programe pliate pe realitate, și anume pentru familii, pentru tineri, pentru femei, parte din acestea inspirate din activitatea dânsei de la Primăria Capitalei, unde a avut foarte multe proiecte bune. Faptul că dorește să extindă aceste proiecte la nivel național este un lucru foarte bun. De altfel, experiența sa de la Primăria Capitalei este binevenită și, previzibil, a reușit să transforme un minister nou-înființat într-unul foarte important în organigrama Guverrnului.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, are o experiență semnificativă pe această zonă și este un ministru extrem de activ, care încearcă să facă “minuni” în ciuda unei subfinanțări cronice cu care se confruntă, de ani de zile, cultura din România.

“Marcel Ciolacu a reușit, practic, imposibilul”

Marcel Ciolacu este, de șase luni de zile, catalizatorul, principalul pilon al acestei Coaliții, al acestei guvernări. Cât de greu este, domnule Popescu, să ții sub control orgoliile și unele antipatii evidente dintre PSD și PNL, până mai ieri, adversari politici înverșunați?

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a reușit, practic, imposibilul. Nimeni nu se gândea că Partidul Social Democrat va intra la guvernare așa de repede, după ce, în urmă cu doar un an, deși câștigase alegerile parlamentare, i se refuzase intrarea la guvernare pe motive total incorecte. Președintele Iohannis avea pe atunci, să nu uităm, “acronimul” PeSeDe ca laitmotiv în orice discurs.

Prin maturitate politică, Marcel Ciolacu a reușit să armonizeze punctele de vedere divergente și să aducă stabilitatea politică, atât de necesară în Guvernul României. Și acest lucru i se datorează în proporție de 99%  lui Marcel Ciolacu care a avut forța politică de a subordona orgoliile politice dintre PSD și PNL unei mize naționale. Vă dați seama ce ar fi reprezentat pentru România ca, în timpul războiului din Ucraina, să avem un Guvern PNL-USR măcinat de scandaluri sau unul demisionar, cum a fost cel condus de Florin Cîțu. Să ne gândim cam la ce dobânzi se putea împrumuta în acele condiții România?  Cum ne-ar fi văzut atunci partenerii din NATO? Ce credibilitate am fi avut ca stat?

 “Măsurile propuse de Partidului Social Democrat vizează fortificarea economiei românești!”

Există riscul deteriorării electorale a Partidului Social Democrat în sondaje, în contextul acestui război devastator și a crizei economice care își va arata, din ce în ce mai agresiv, colții, cu cât ne apropiem de ciclul de alegeri din 2024?

Când ești la guvernare, într-o situație extrem de grea cum este cea de acum, există, evident, acest risc. Clar, este mult mai rău electoral față de un Partid Social Democrat care s-ar fi aflat în opoziție dar, așa cum am spus, ne-am asumat acest lucru și vrem să comunicăm deschis și corect cu oamenii și să le spunem tranșant ce putem și ce nu putem face. Liderii Partidului Social Democrat au avut deschis, de altfel, la șase luni de guvernare, acel bilanț. Din păcate, nu avem toate pârghiile decizionale în acest Guvern. Mai mult, situația economică la nivel mondial se deteriorează vizibil, războiul este la granițele noastre, inflația mondială este fără precedent în ultimii 50 de ani, criza petrolului, consecințele războiului și ale pandemiei sunt pe măsură! Măsurile propuse de Partidul Social Democrat vizează fortificarea economiei românești, în fața acestor provocări. Se vorbește deja de o criză alimentară mondială, este foarte important ca noi să putem rezista unor asemenea tensiuni în contextul în care vedem “explozia” prețurilor la alimente și cereale.

“USR va intra într-o eră a certurilor in terne, a luptelor pentru putere!”

Cum vedeți, domnule Dan Cristian Popescu, evoluția USR, după ce Dacian Cioloș împreună cu mai mulți europarlamentari au decis să părăsească partidul și să pună bazele unui nou partid-REPER?

În cazul USR, s-a mers din rău în mai rău. Eu, personal, când s-au înființat ca partid, am avut o oarecare simpatie față de aceștia. Mi-am spus că sunt tineri, animați de dorința de a pune umărul la modernizarea României. Așa mi s-a părut la acea dată. Pe măsură ce au început să ajungă la Putere, s-a văzut că, din păcate, au doar probleme revanșarde, vor doar să boicoteze și să distrugă. Nu am văzut nicio realizare a USR nici la nivel local, dar nici la nivel național. Doar scandal, orgolii, ură, divizare. Și multă vorbărie goală, fără sens.

Vor intra într-o eră a certurilor interne, a luptelor pentru putere. Spunea Machiavelli (și avea mare dreptate) că, cu cât sunt mizele mai mici, cu atât luptele sunt mai dure. Cu cât partidul va scădea, va pierde din privilegii și influență, cu cât vor fi disponibile mai puține funcții, cu atât lupta pentru acestea vor fi mai înverșunate. Deja, prin plecarea lui Dacian Cioloș și a echipei sale din partid, este evident că orizontul politic al acestui partid se îngustează.

Cu toate că logica electorală spune că, fiind în opoziție, USR ar trebui dacă nu să crească, măcar să stagneze electoral. Cred că, la alegerile din 2024, acest partid va obține un scor mai mic decât la alegerile precedente. Cel mai probabil scorul electoral va fi unul dintr-o singură cifră, poate chiar la limita intrării în noul Parlament.

“Schimbarea lui Florin Cîțu de la președinția PNL reprezintă un pas înainte pentru liberali”

Poate reprezenta, domnule deputat Popescu,  noul partener de guvernare al PSD, și mă refer aici la PNL, o amenințare pentru social-democrați, la alegerile locale și parlamentare din 2024?

Fără participarea Partidului Social Democrat la guvernare, PNL ar fi avut probleme foarte mari. Chiar și în aceste condiții, PNL nu și-a revenit din scăderea electorală. Deși, la nivel de procente , pare un partid “în umbra” Partidului Social Democrat, din punctul de vedere al funcțiilor deținute în govern, au același număr de ministere ca și noi dar, în plus, și funcția de premier. Se confruntă însă cu o compeție acerbă pe zona de Dreapta pentru că partidul s-a scindat prin plecarea lui Ludovic Orban.

Există, pe de altă parte și USR, care “împunge”, practic, PNL pe toate părțile. Mai mult, noul partid al domnului Cioloș, REPER, va încerca, la rândul său, să “canibalizeze” PNL. Plus că scandalurile de anul trecut, când guvernau împreună cu cei de la USR, au încă efectul de a descuraja o serie de votanți liberali, dezamăgiți de  prestația de atunci, dar și de apropierea de Partidul Social Democrat. Au, totuși, o șansă de a recupera (puțin) față de scorul pe care îl au astăzi, printr-un comporament corect și solidar cu Partidul Social Democrat în Guvernul României. Nu este momentul de a fi în politica românească prea multe primadone, este momentul unei acțiuni comune, a solidarității, și de a face lucruri bune pentru țară.

Electoral, schimbarea lui Florin Cîțu de la președinția PNL reprezintă un pas înainte pentru partid pentru că acesta avea, în urma mandatului de ministru de Finanțe și premier, o imagine foarte proastă. Avea, ca și președinte PNL, o favorabilitate de doar 6% și nu puteai, ca partid, să crești cu un lider precum Florin Cîțu. Înțeleg că domnul Ciucă este, deocamdată, mult mai bine văzut, deși are o poziție grea, aceea de premier, care decontează anumite nerealizări ale guvernării și implicit dezamăgiri ale populației. Este însă o șansă în plus pentru PNL, cu acest nou lider.

“Ludovic Orban este un lider “obosit” din punct de vedere politic. Forța Dreptei nu va intra în noul Parlament!”

Reprezintă, domnule Dan Cristian Popescu, Forța Dreptei o amenințare pentru PNL? Credeți că partidul condus de Ludovic Orban va intra în Parlament la alegerile viitoare?

Forța Dreptei nu a convins, din punctul meu de vedere, mulți români. Are un target de 2%. Nu văd cum ar putea intra în noul Parlament pentru că este un partid fără lideri de anvergură. Ludovic Orban este un lider “obosit” din punct de vedere politic, care nu poate să mai aducă un suflu de creștere pentru un nou partid. Mai mult, nici alți lideri din Forța Dreptei nu au forța de a trage în sus partidul. Trebuie să vii cu idei noi, cu o viziune nouă, nu poți să reiei la nesfârșit aceleași clișee electorale mai ales că tu vii după un mandat eșuat de premier și de președinte PNL pentru că, după ce pierzi alegerile cu un scor de 20%, nu mai poți emite multe pretenții.

Personal, nu văd ca Forța Dreptei să crească în viitor. Poate doar să se “aglutineze” împreună cu alte partide și să creeze o alianță de participare la alegeri pentru că, prin proprile forțe, nu au nicio șansă să intre, la viitoarele alegeri, în vreun Consiliu Județean sau Local.

“Electoratul AUR este foarte fluctuant. Acest tip de partid își poate maximiza scorul doar în contextul unei crize economice!”

AUR se comportă, astăzi, ca principalul partid de opoziție. Mai poate crește electoral acest partid, pe fondul unor discursuri populiste, eficiente, însă într-o perioadă de criză economică?

Din punctul meu de vedere, AUR este într-o scădere electorală, oarecum previzibilă, pentru că au ridicat, de la început, foarte mult ștacheta. Pentru a crește, au nevoie de mai mulți lideri de anvergură, iar George Simion pare cam singur. Deocamdată, creșterea a fost, cum se spune, pe spatele lui George Simion, foarte activ (nu comentez însă derapajele acestuia, ce face din punct de vedere calitativ) însă, cantitativ, a avut o prestație care a adus o intenție semnificativă de vot. Au o șansă, din păcate, cu o eventuală criză economică. Dacă va fi una puternică, partidele de acest tip punctează chiar dacă vin cu promisiuni nerealiste. Nu cred însă că vor depăși 20% dar și un scor de 14-15%, cât au acum, reprezintă o realizare semnificativă. În condiții de normalitate, tendința lor naturală este de scădere.

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.