Rectorul UMF „Carol Davila”, prof.univ.dr. Viorel Jinga: „Atunci când vrei să faci un lucru bine, pune și suflet când îl faci! Iar la UMF „Carol Davila” acest deziderat este îmbrățișat de întreaga echipă!”

Rectorul UMF „Carol Davila”din București, prof.univ.dr. Viorel Jinga, a acordat un interviu cotidianului online „Cronica Română”. Reputatul profesor universitar doctor a vorbit, printre altele, despre provocările mandatului de rector al acestei universități de medicină prestigioasă, despre performanțele UMF “Carol Davila”, despre motivele pentru care un elev de liceu ar trebui să aleagă medicină, despre nivelul de pregătire al absolvenților de medicină, din zilele noastre, despre scăderea drastică a numărului de medici în centrele medicale din micile orașe, despre provocările cu care se confruntă un absolvent de medicină, dar și despre importantele proiecte derulate în perioada mandatului de rector.

 

Domnule rector al UMF „Carol Davila”,  prof. univ. dr. Viorel Jinga, care sunt principalele repere profesionale ale activității dvs? Știu că este greu, aproape imposibil, să rezumați o carieră impresionantă în câteva fraze, dar haideți să încercăm…

Privită din exterior, orice carieră profesională se poate regăsi în cartea de vizită sau CV-ul fiecăruia dintre noi, construite într-o cronologie patronată de destin. Privită din interior, aceasta se oglindește în multă muncă, determinare, consecvență, responsabilitate, dar mai ales în rezultatele eforturilor tale care, în cazul meu, se reflectă pe de o parte în zâmbetul pacienților, iar pe de altă parte, în formarea și devenirea tinerilor medici. Sigur că, din actuala poziție de Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, reperele sunt direct proporționale cu pretențiile și exigențele acestei prestigioase instituții de învățământ superior medical românesc care, prin principalele sale coordonate – inițiere, evoluție, excelență – impune, în permanență, o singură condiție: performanță academică. Din punctul meu de vedere, pentru a realiza cât mai mult în cariera ta profesională, indiferent de domeniul în care te perfecționezi și activezi, este imperios necesar ca atunci când vrei să faci un lucru bine, să pui și suflet în ceea ce faci.

 „Se impune ceea ce numim educație medicală continuă, fără de care medicina și cercetarea științifică medicală nu ar putea progresa!”

 Concret, domnule rector, care sunt motivele pentru care un absolvent de liceu ar trebui să aleagă medicina? Ce fel de liceeni sunt cei care se simt atrași de medicină?

În primul rând, trebuie să-și dorească să îmbrățișeze această nobilă profesie din perspectiva unilaterală a binelui față de semenii săi aflați în suferință. În al doilea rând, trebuie să manifeste dorința de cunoaștere aprofundată a acestui fascinant univers pe care îl dezvăluie ca o provocare continuă corpul uman. Iar în al treilea rând, din convingerea fermă că alegând să urmeze și să iubească medicina, vor avea întotdeauna un atu în plus în propriile sale căutări în cunoașterea cât mai largă a sinelui. Pe de altă parte, liceenii care decid să urmeze medicina, se numără, în proporție covârșitoare, în primii doi ani de liceu, atunci când de altfel, își și accentuează și accelerează pregătirea educațională la materiile impuse de examenul de admitere, unul extrem de riguros și exigent.

Și ca o scurtă concluzie, cei care aleg să urmeze medicina, aleg să studieze pe întreg parcursul vieții lor, pentru că universul corpului uman rămâne unul infinit, oricât de mult a evoluat sau va evolua știința. Și aici se impune ceea ce numim educație medicală continuă, fără de care medicina și cercetarea științifică medicală nu ar putea progresa, iar desăvârșirea profesională a oricărui medic ar fi imposibilă.

„UMF „Carol Davila” este superpozabilă marilor universități de profil din întreaga lume!”

Este UMF „Carol Davila” o universitate greu de absolvit, domnule Jinga? Credeți ca nivelul celor care absolvă astăzi, în aceste vremuri, această universitate de prestigiu este același cu cel care exista acum 20 de ani, să spunem?

Depinde din ce unghi abordăm această problemă. La modul general, orice universitate, indiferent de profilul său, pare să fie un zid greu de trecut. Doar că atunci când îți dorești cu ardoare să descoperi ce se află dincolo de acest zid, efortul tău continuu, seriozitatea și determinarea, te vor răsplăti pe măsură. În mod particular, studiile universitare de licență la medicină impun o altă durată, mult mai mare, comparativ cu alte facultăți din diferite universități, ceea ce aduce, implicit, și un volum de pregătire extins al studenților mediciniști.

Dar dacă ne raportăm la generațiile absolvenților la medicină, nivelul de pregătire al acestora este unul progresiv și direct proporțional cu inovația și descoperirile secolului actual,  UMF „Carol Davila” fiind superpozabilă marilor universități de profil din întreaga lume. Iar una dintre performanțele academice ale Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București se reflectă prin prezența constantă și în continuă ascensiune într-unul dintre cele mai prestigioase clasamente ale instituțiilor academice din lume, Top Shanghai. Astfel, dacă în 2020 UMF ” Carol Davila” s-a poziționat în intervalul 151-200 în domeniul ”Medical Sciences”, pe subiectul  ”Clinical Medicine”, anul trecut, prestigiosul TOP Shanghai i-a atribuit o poziție superioară, pe același domeniu și subiect, în intervalul 101-150 .

Cât la sută dintre studenți sunt absorbiți de sistem?

Nu putem discuta în acest context despre un anumit procent, ci despre unul variabil, de la o generație la alta, în funcție de alegerea fiecărui absolvent în parte. Dar, așa cum de altfel o arată și statisticile recente, în ultimii ani s-a diminuat considerabil exodul medicilor, iar majoritatea absolvenților care intră în rezidențiat, aleg să se dezvolte profesional în România pentru că, și fără falsă modestie o spun, școala de medicină românească a fost, este și va fi una performantă.

 „UMF „Carol Davila” derulează o serie de programe educaționale precum ERASMUS și ERASMUS Plus, dar și o multitudine de alte proiecte internaționale”

 Cât de importante sunt stagiile de pregătire în străinătate?

La nivel instituțional, UMF „Carol Davila” derulează o serie de programe educaționale precum ERASMUS și ERASMUS Plus, dar și o multitudine de alte proiecte internaționale care se axează pe schimburi de experiență și dezvoltare profesională care să confere atât studenților noștri, cât și tinerilor medici, oportunități de integrare și adaptare rapide la noutățile din medicină care, în acest mileniu trei, se derulează într-un ritm accelerat. Însușirea unor astfel de cunoștințe sunt indispensabile în atingerea performanței oricăruia dintre noi, mai ales a celor ce și-au ales această profesie, medicina.

 „Asistăm la o scădere drastică a numărului de medici în centrele medicale din micile orașe!”

 Cei care termină rezidențiatul sunt interesați, în special, de locurile din mediul urban. Ce este de făcut, domnule rector, pentru a-i motiva să se îndrepte și spre zonele din mediul rural?

Această problemă cred că este mult mai complicată și mai complexă decât pare la prima vedere. Și aici putem pleca de la diferențele de ritm demografic pe care le-a înregistrat zona rurală în ultimii 30 de ani, prin exodul mare al populației către orașe și, în special, către marile orașe. Pe de altă parte, asistăm și la o scădere drastică a numărului de medici în centrele medicale din micile orașe, fapt ce creează cu adevărat o problemă din perspectiva îngrijirii medicale a populației și implicit, a aglomerării spitalelor județene sau a celor din marile centre universitare. Iar totul se întâmplă din cauza discrepanțelor de ordin economic și administrativ teritoriale. Cred în același timp că soluția optimă ar putea veni din partea decidenților care să se aplece mai mult asupra dezvoltării clinicilor medicale din micile orașe care, la rândul lor, să ofere soluții de îngrijire medicală și populației din zona rurală arondată unui anumit areal.

„Pacienții se vor bucura și în viitor de serviciile medicale ale unor profesioniști redutabili!”

 Care sunt provocările cu care se confruntă, astăzi, un absolvent de medicină în România?

Cu siguranță, concursul de intrare în rezidențiat care este unul extrem de greu și de selectiv. Fără a parcurge această etapă profesională nu poți deveni medic specialist, iar cerințele pe care le impune intrarea în rezidențiat sunt, de la un an la altul, tot mai mari și sub presiunea unei concurențe acerbe și sub imperiul punctajelor mari. Fapt care în fond nu trebuie decât să ne bucure, pentru că în definitiv, pacienții se vor bucura și în viitor de serviciile medicale ale unor profesioniști redutabili.

„Performanța și menținerea Universității noastre în topurile internaționale, o prioritate!”

 Și, nu în ultimul rând, domnule Jinga, care sunt cele mai importante decizii luate în timpul mandatului dvs. și cât de greu este să menții UMF ”Carol Davila” între universitățile de top, de profil, ale Europei?

Au fost multe decizii importante pe care le-am luat împreună cu colegii mei și aici mă refer la întreaga echipă a Universității, pornind de la prorectori, decani, prodecani, ”board” administrativ, membri ai Senatului Universitar și nu în ultimul rând studenții. Înființarea unui Institut de Genomică în cadrul Universității, extinderea unor spații de învățământ și reabilitarea Palatului Facultății de Medicină prin suportul financiar provenit atât din fonduri proprii, cât și printr-un credit oferit de Banca Europeană de Investiții sau dezvoltarea și implementarea unui amplu proiect de digitalizare a sistemului de învățământ universitar, sunt doar câteva dintre aceste decizii, ale căror efecte se vor regăsi în viitor în performanța și menținerea Universității noastre în topurile internaționale. Și, repet, atunci când vrei să faci un lucru bine, pune și suflet când îl faci! Iar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București acest deziderat este îmbrățișat de către întreaga echipă căreia îi mulțumesc și cu ocazia acestui interviu.

 Un interviu realizat de Iulian Badea

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.