Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj la 133 de ani de la trecerea în nemurire a Poetului nostru național: Mihai Eminescu ar trebui să fie inspirația fiecărei generații!

Share:
SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Au trecut 133 de ani de la trecerea în nemurire a Poetului nostru național Mihai Eminescu. „Poetul nepereche”a intrat în eternitate, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu, din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

În context, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a transmis un emoționant mesaj:

„Mihai Eminescu a rămas cel mai mare poet, care a avut o activitate complexă, fiind atât scriitor, cât și filozof, jurnalist, om politic dar, peste toate, s-a evidențiat ca un mare patriot! Eminescu ar trebui să fie inspirația fiecărei generații în modul cum să-și reprezinte națiunea din care face parte și cum să-și iubească țara!

Eminescu este unic în lume! În ziua în care vom uita de Eminescu, vom uita de țară! Lui Eminescu trebuie să-i aducem un uriaș omagiu în fiecare zi, iar vasta sa operă trebuie predată în școli!”.

Nețărmurita dragoste a poetului pentru patrie se desprinde clar din poeziile sale, “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” definind doar o mică parte din uriașul patriotism al lui Mihai Eminescu.

„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,

Țara mea de glorii, țara mea de dor,

Brațele nervoase, arma de tărie,

La trecutu-ți mare, mare viitor!

Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,

Dacă fiii-ți mândri aste le nutresc;

Căci rămâne stânca, deși moare valul,

Dulce Românie, asta ți-o doresc!”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.