Concerte jazz inspirate de Legenda Meșterului Manole, o poveste universală și temă a proiectului Ana & Rozafa

Mitul impresionant al jertfei pentru creație devine sursă de inspirație pentru muzica de jazz.

Marți, 5 iulie 2022, de la ora 17:00, Muzeul Municipal Curtea de Argeș va găzdui două concerte de jazz care vor sublinia universalitatea legendei Meșterului Manole în spațiul creativ din regiunea balcanică.

Sub tema «𝐀𝐧𝐚 & 𝐑𝐨𝐳𝐚𝐟𝐚», vor concerta formațiile Stesso Mare Trio și A-C Leonte feat. Alexandru Arcuș, după un program menit să pună în lumină asemănările și diferențele culturale ale aceluiași mit prezent atât în România cât și în Albania. Astfel, repertoriul artiștilor se va contura în jurul temei jertfei pentru edificare și creație. Ambele formații for prezenta în primă audiție absolută o lucrare de jazz inspirată de mitul fondării Mănăstirii Argeșului și a Castelului Rozafa din Shkodra, Albania.

Intrarea va fi liberă prin solicitarea locurilor la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Programul:

Ora 17:00

𝐒𝐭𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐌𝐚𝐫𝐞 𝐓𝐫𝐢𝐨 (Albania / Italia)

Bardh Jakova – acordeon

Stefano Bertozzi – clarinet

Elena Indellicati – pian electronic

Artiștii vor explora teme ale muzicii improvizatorice de inspirație mediteraneană și balcanică. Stesso Mare (It.) înseamnă „Aceeași mare”, metaforă unificatoare a repertoriului abordat.

Ora 18:30

A-C Leonte feat. Alexandru Arcuș

Ana Cristina Leonte – voce, vioară, efecte electronice

Alexandru Arcuș – saxofon, fluiere, percuții

Programul va aduce ascultătorilor un concert de autor ce va cuprinde inclusiv motive tradiționale românești reinterpretate cu mijloace improvizatorice moderne.

Legendele, în oglindă:

Ana este sacrificată de Manole pentru ridicarea Mănăstirii Argeșului fără ca ea să cunoască adevărata lui intenție, în vreme ce Rozafa acceptă sacrificiul și îi cere soțului să o zidească doar pe jumătate între cărămizile Castelului Shkodar, pentru a-și putea alăpta și mângăia copilul. Dacă Legenda Mănăstirii Argeșului este cunoscută publicului din România, legenda albaneză poate fi citită pe scurt la această adresă.

Despre Ana & Rozafa

Proiectul muzical, inițiat de UCIMR, urmărește creația și schimbul de experiență între formații de jazz din România și Albania care au explorat deja posibilitățile folclorului muzical în muzica de jazz. «Ana & Rozafa», figurile feminine centrale din cele două legende înrudite, vor genera, astfel, noi dimensiuni în compozițiile artiștilor selectați și vor oferi pretextul și contextul unor explorări muzicale și improvizatorice originale. Finalul proiectului va oferi publicului 4 noi piese inspirate de cele două personaje legendare Ana și Rozafa.

Este programată o serie de 6 concerte estivale, în spații deschise din România, în perioada iulie – august 2022 și 2 concerte în spații deschise din Albania unde va fi invitată o formație din România, în perioada august – septembrie 2022.

Un proiect organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri culturali: Asociatia “Rrok JAKAJ” din Albania, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, Asociația Mioritics.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.