Liderii USR trag un semnal de alarmă: PSD şi PNL au măcelărit legea de protejare a avertizorilor de integritate!

Share:

Uniunea Salvaţi România (USR) informează că va transmite oficialilor europeni faptul că PSD şi PNL ”au măcelărit legea de protejare a avertizorilor de integritate”.

În acest sens, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe depune, joi, o informare adresată vicepreşedintei Comisiei Europene Vera Jourova „cu privire la măcelărirea legii de protejare a avertizorilor de integritate de către coaliţia PSD-PNL-UDMR”, conform unui comunicat de presă al formaţiunii.

Potrivit acestuia, „în loc să transpună în legislaţie o directivă europeană care protejează avertizorii de integritate, coaliţia PSD-PNL-UDMR, în frunte cu Laura Vicol, avocata interlopilor şi şefa pusă de PSD la Comisia juridică, a ciopârţit legea”.

„În forma actuală, legea nu mai protejează avertizorii: au eliminat prezumţia bunei credinţe a avertizorului; raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile; avertizorii au dreptul de a divulga public informaţiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile şi doar dacă au raportat intern în prealabil, mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul localităţilor mici, unde primarii şi baronii sunt stăpâni; au eliminat raportarea anonimă şi au redus mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii”, susţine reprezentantul USR.

De asemenea, el adaugă că „PSD, PNL şi UDMR vor să-i vadă dispăruţi pe-aceşti avertizori de integritate”.

„Şi e simplu să înţelegem de ce. Corupţii sunt ei. Faptele penale ei le fac. Abuzurile ale lor sunt. Vor să le închidă gura avertizorilor, să le facă imposibile denunţurile, să îi expună, să-i lipsească de orice protecţie. De ce? Ca să nu mai aibă nimeni curajul să îi dea pe corupţi către presă, către DNA, să nu mai aflăm noi, cetăţenii, ce mizerii fac ei. PSD, PNL şi UDMR au votat o lege ciuntită, pentru că lor nu le pasă ce riscă România, ei vor să se pună pe ei la adăpost să poată fura liniştiţi”, explică europarlamentarul USR.

Potrivit USR, „riscurile adoptării în această formă a legii înseamnă încălcarea unui jalon important din PNRR, amenzi pentru infringement pentru că directiva nu a fost transpusă corect în legislaţie, îndepărtarea de obiectivele României de ridicare a MCV şi aderare în spaţiul Schengen”.

De asemenea, „gravitatea situaţiei este dovedită şi de anunţul procurorului european Laura Codruţa Kovesi, care analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în cazul României”, se menţionează în comunicatul USR.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul privind protecţia avertizorilor în interes public, care vizează persoanele care raportează încălcări ale legii.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.