Președintele Iohannis a promulgat protocolul de aderare al Suediei și Finlandei la NATO

Share:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea de ratificare a protocolului privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a semnat vineri decretul privind „promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949 (PL-x 437/2022)”.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO. Trebuiau să primească o invitaţie pentru a participa la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat procesul.

Pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid, iar președintele Turciei şi-a schimbat decizia, şefii de stat semnând şi un memorandum pentru ca Suedia şi Finlanda să poată continua cu cererile de aderare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.