Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, taxează dur vizita lui Viktor Orban în România: „Promovează mesaje antieuropene și proruse!”

Share:

Prezența lui Viktor Orban în România pare să deranjeze conducerea PSD. Paul Stănescu, secretar general al social-democraților, a reacționat nervos. 

Poziția asumată de PSD a venit după ce Viktor Orban a susținut un discurs naționalist în Băile Tușnad, în cazul unei școli de vară. De asemenea, premierul de la Budapesta a participat și la meciul de fotbal de la Sfântul Gheorghe, săptămâna trecută, dintre Sepsi și Olympik Ljubljana, 3-1.

În opinia lui Paul Stănescu, băile de mulțime ale lui Viktor Orban în România nu sunt binevenite. Astfel, politicianul maghiar trebuie să „se întindă cât îi permite pătura”. Pesedistul susține că premierul de la Budapesta are „mesaje antieuropene și proruse” , în antiteză cu viziunea Guvernului României, care „susține proiectul european”.

„’Întinde-te doar cât îți permite pătura’, spune un proverb de origine maghiară. În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut și de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tușnad. Doar că, în ultima perioadă, și mai ales în aceste zile, înțelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceștia când sunt oaspeți pe teritoriul unui alt stat.

Voi fi foarte clar și tranșant în privința comunicării politice naționaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceștia doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate.

Nu avem nevoie ca acestea să se amestece toxic, în spațiul public românesc, cu angajamentele și pozițiile noastre clare în favoarea consolidării și susținerii proiectului european. Să spui că UE a pierdut războiul este absolut inutil, superficial și necredibil, mai ales când vorbești de pe poziția complicată de stat izolat politic în UE. Înțelepciunea proverbială maghiară poate fi utilă, dar cea politică lasă de dorit.

În plus, vreau să atrag atenția că un alt aspect devine îngrijorător și nu-l putem tolera: transformarea sportului, în zonele cu minoritate maghiară, în instrument de promovare a autonomiei pe criterii etnice. În loc ca sportul să promoveze competiția, unitatea și o bună înțelegere între maghiari și români, a ajuns să derapeze către anumite scopuri politice. Se vede rău, ca și cum trebuie mulțumiți diverși oficiali unguri cu orice preț, atunci când vin în România. Cred că se impune la nivelul Coaliției o clarificare urgentă a acestui mod de a gestiona activitatea sportivă. Este inacceptabil ca el să fie denaturat de la adevărata sa misiune, chiar sub ochii noștri și a autorităților române”, a transmis oficialul PSD.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Zoli spune

    Domnule Stanescu, dumneavoastra si toti politicienii din Romania aveti o mare problema, confundati realitatea cu mesaje antieuropene sau pur si simplu efectiv va ploconiti in fata UE. Dumneavoastra ar trebui sa le spuneti oamenilor adevarul, si anume ca toate actele sangeroase si inumane care Rusia le desfasoara pe teritoriul Ucrainei se datoreaza lidership-lui UE, care in ultimii 10-15 nu numia ca nu a facut nimic pentru a preveni acest razboi, din contra, a finantat toate planurile domnului Putin si ne-a pus pe noi, europenii si Europa intr-o situatie in care practic nu pot face aproape nimic si ce pot face practic acesti lideri UE o fac pe pielea noastra si ei bine mersi au mai departe aceleasi beneficii si renumeratii extrem de generoase fara ca cineva sa le ceara socoteala pentru aceste greseli enorme.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.