Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a transmis, cu ocazia Zilei Imnului Național, un mesaj emoționant, românilor din interiorul și afara granițelor țării:

„În fiecare an, la data de 29 iulie, sărbătorim Ziua Imnului Naţional al României, simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Cred că avem datoria să nu uităm simbolurile țării noastre, imnul fiind unul dintre simbolurile pe care trebuie să le respectăm. Să fim mândri atunci cand îl auzim intonat, să înțelegem semnificația fiecărui cuvânt!

Mai mult ca oricând, românii ar trebui să țină cont de semnificația cuvintelor textului imnului national.

„Deșteaptă-te române!” înseamnă să ne implicăm, să acționăm, să luptăm pentru respectarea drepturilor omului, pentru o scară corectă a valorilor, pentru apărarea suveranității și independenței României, pentru o justiție funcțională conform principiului ”nimeni nu este mai presus de lege”!

Simbol al unității revoluționarilor români de la 1848, ”Deşteaptă-te, române!” a fost cântecul care i-a însoţit pe români pe parcursul celor mai dificile momente ale istoriei: Războiul de Independenţă din 1877 şi cele două războaie mondiale.

După 30 decembrie 1947, imediat după instaurarea dictaturii comuniste, „Deşteaptă-te, române !”, alături de multe alte cântece patriotice, a fost interzis. Cu toate acestea, pe 15 noiembrie 1987, în timpul revoltei anticomuniste de la Braşov, muncitorii de la uzina Steagul Roşu, aflaţi în marş spre centrul oraşului, au cântat, în faţa Spitalului Judeţean, „Deşteaptă-te, române!”. Ca semn al unității românilor împotriva dictaturii, Imnul „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat din nou, pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, risipind frica prin mesajul său mobilizator.

Fără dragoste de țară, fără patriotism, fără implicarea fiecăruia dntre noi, nu putem apăra drepturile românilor în lumea globală!

La multi ani, români! La mulți ani, România!”.

Ziua Imnului Național al României – Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an, la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998.

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.