Ludovic Orban merge până la capăt. Forța Dreptei cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța de modificare a Codului Fiscal

Share:

Partidul Forţa Dreptei a depus, joi, o solicitare la Avocatul Poporului prin care îi cere să atace la Curtea Constituţională a României (CCR) Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.

Potrivit unui comunicat , Forţa Dreptei motivează că, în ceea ce priveşte supra-impozitarea contractelor part-time, se încalcă dreptul constituţional la muncă, în sensul că mărind sarcina fiscală aflată în atribuţia angajatorului, va putea induce situaţii de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaţilor.

„Persoanele care nu-şi pot permite să muncească decât sub această formă juridică nu vor mai găsi cu uşurinţă un loc de muncă. Totodată, se încalcă şi principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale şi principiul egalităţii în faţa legii”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte reglementarea activităţii microîntreprinderilor şi regimul fiscal aplicabil acestora, reprezentanţii Forţei Dreptei susţin că se îngrădeşte dreptul de a avea acces liber la desfăşurarea unei activităţi economice, respectiv la libera iniţiativă.

„La fel ca restul societăţilor private, şi microîntreprinderea trebuie să aibă libertatea de a-şi organiza activitatea după cum consideră că îşi atinge mai bine obiectivele”, motivează aceştia.

De asemenea, se susţine că în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor din activităţi independente şi a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, se încalcă principiul egalităţii în faţa legii, precum şi principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale.

„Contribuţiile de asigurări sociale şi cele de asigurări sociale de sănătate trebuie plătite în funcţie de veniturile efectiv încasate, nu în funcţie de praguri subiective, stabilite fără nicio justificare intrinsecă”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii partidului Forţa Dreptei mai afirmă că ordonanţa a fost emisă cu nesocotirea interdicţiei constituţionale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice, precum şi cu încălcarea vădită a prevederilor Constituţiei care fac referire la faptul ca prin ordonanţe nu pot fi afectate îndatoririle cetăţenilor.

„Guvernul, în disperarea lui de a face rost de bani la buget, a călcat Constituţia în picioare, lovindu-i din nou pe cei care muncesc, pe cei care au iniţiativa şi cei care dispun de bunurile lor”, se subliniază în comunicat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.