Claudiu Năsui pune tunurile pe guvernanți: Aproape 700 de milioane de lei din banii dumneavoastră luați prin taxe și impozite, dați gratis!

Share:

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, denunță decizia autorităților de a oferi sprijin financiar doar pentru anumite companii. „Iată cum se face redistribuție de la săraci la bogați. Aproape 700 de milioane de lei din banii dumneavoastră luați prin taxe și impozite, dați gratis”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook.

„Corporatismul nu este capitalism.
Statul român va da 683 de milioane de lei la 4 companii mari. Nu sunt bani europeni. Nu e un împrumut, ci bani nerambursabili, care vor rămâne ai lor.
Aceste patru mari companii ar trebui să vă mulțumească dragi români. Nu de alta, dar dumneavoastră le veți finanța cu sute de milioane de lei direct din taxele și impozitele pe care le plătiți.
Dumneavoastră când e ultima dată când v-a dat statul român o sută de milioane de lei pentru investiții?
Ați crede că corporații mari, precum Mercedes-Benz nu au nevoie să fie finanțate de către un român care se chinuie pe salariul minim. Dar, nu. În total, români, bogați sau săraci, vor finanța compania Mercedes-Benz cu 185.5 milioane de lei.
Și mai sunt încă alte 3 companii care vor primi gratuit banii dumneavoastră. Una aparține domnului Iustin Paraschiv. Alta unui domn care a finanțat o echipă faimoasă de fotbal din România.
Dacă le merg afacerile și fac profit. Tot profitul rămâne al lor. Statul român nu va fi proprietar, nu va avea o creanță, nu va avea nicio acțiune din companie. Totul rămâne al acționarilor, ca și cum ar fi investit banii proprii.
Iată cum se face redistribuție de la săraci la bogați. Aproape 700 de milioane de lei din banii dumneavoastră luați prin taxe și impozite, dați gratis.
Un fel de asistență socială, dar pentru bogați.
Dacă statul vrea să ajute economia, ar trebui să ajute întreaga economie, nu doar câteva companii. Ar trebui să ajute și IMM-ul și microîntreprinderile și marile corporații.
Cum poate face asta? Foarte simplu. Fără birocrație. Fără selecții făcute de politicieni sau funcționari. Tot ce trebuie să facă este să reducă taxele pentru toți românii.
Cel mai bine ar fi să reducă impozitarea muncii. În mod ideal, în cazul nostru, impozitarea muncii pe salariile mici. Nu de alta, dar suntem campioni europeni la taxarea muncii pe salariile mici. Iar de acolo ne vin o serie mare de probleme economice și sociale (de la exod al forței de muncă, la sărăcie în muncă și muncă la negru).
Evident, că marile corporații nu-și doresc să fie ajutați toți. Își doresc fix genul acesta de scheme prin care sunt ajutați doar ei. Dar nicio țară sănătoasă nu-și face politicile publice pentru a ajuta doar un grup restrâns de companii.
Nu am nimic împotriva celor 4 companii care vor primi 683 de milioane de lei din banii contribuabilului. Este fix ca la pensiile speciale. Au căutat un privilegiu, au plătit câțiva consultanți conectați politic și au reușit să ne ia banii. Până la urmă nu e prost cine cere, e prost cine dă.
Am, însă, o problemă cu sistemul redistributivist care ia de la săraci și dă la bogați.
Genul acesta de lucru ne arată că nu avem de fapt capitalism în România. În capitalism investițiile private se fac pe bani privați.
Capitalismul pe banii statului nu este capitalism. Este doar lobby pentru privilegii”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.