Macron, o nouă intervenție în conflictul militar din Ucraina. Președintele francez cere retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie!

Share:

Emmanuel Macron a intervenit din nou în conflictul militar dintre Ucraina și Rusia. Președintele francez l-a sunat pe Volodimir Zelenski și i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă trupele de la Centrala Zaporojie. 

Emmanuel Macron a solicitat marţi, 16 octombrie, retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei.

În cursul unei convorbiri telefonice cu Zelenski, Macron şi-a exprimat „preocuparea cu privire la ameninţarea pe care o comportă prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului cu conflicte în curs privind siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene, cerând retragerea acestor forţe” din amplasamentul centralei.

În plus, Emmanuel Macron „şi-a exprimat sprijinul” pentru propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, de a trimite o misiune la faţa locului cât mai rapid, pentru a inspecta situl.

Cei doi președinți „au făcut un schimb de opinii asupra modalităţilor unei astfel de misiuni”, a precizat preşedinţia franceză.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, notează AFP. Ucraina s-a opus la rândul ei. Zelenski a considerat că astfel, ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.

Preşedinţii francez şi ucrainean au salutat plecarea marţi a primei nave umanitare închiriate de ONU cu un transport de grâu ucrainean spre Africa, „unde necesităţile sunt deosebit de urgente”.

Emmanuel Macron a reiterat, de asemenea, sprijinul Franţei pentru eforturile europene de a exporta cereale ucrainene atât pe cale rutieră, cât şi fluvială. Această iniţiativă europeană a permis exportul a 2,8 milioane de tone în iulie, iar „ritmul continuă să se accelereze”, şi-a exprimat satisfacţia Palatul Elysee.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.