Stoltenberg cere inspecții ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Centrala de la Zaporojie

Share:

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut miercuri inspecții ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala atomoelectrică Zaporojie, care se află sub ocupație rusă, în contextul acuzațiilor de atac reciproce dintre Moscova și Kiev.

Secretarul general al NATO a declarat pentru cotidianul Le Monde că „sunt necesare în mod urgent inspecții ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Situația de acolo constituie o amenințare gravă la adresa securității, care amplifică riscurile de accident sau incident nuclear.” Acesta consideră că este necesară obținerea retragerii trupelor ruse din complexul nuclear.

Fiind una dintre cele mai mari centrale din Europa și ocupată la începutul lunii martie de trupele rusești riscă să pună în pericol atât populația Ucrainei, cât și țările din vecinătate. Rusia și Ucraina acuză reciproc că vor lansa mai multe atacuri militare în zona centralei nucleare ucraeniene Zaporoje.

Statele Unite și Grupul G7 cere Rusiei să permită inspecția centralei și să fie evitate confruntările militare în zona acesteia. Administrația de la Moscova a declarat că se încearcă permiterea inspecției experților AIEA.

Loviturile care au vizat centrala nucleară au declanșat temeri cu privire la provocarea unei posibile catastrofe nucleare, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU și directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la fața locului. Rusia acuză serviciile ONU că ar fi încercat să oprească inspecția AIEA, iar Ucraina consideră că această inspecție nu face decât să legitimeze ocupația rusă a sitului la nivel internațional.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat marți preocuparea într-o conversație cu omologul său ucraenian, Volodimir Zelenski, și a cerut retragerea trupelor ruse și, de asemenea, inspecții internaționale.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.