Administraţia SUA refuză să declare Rusia „stat terorist”

Administraţia SUA refuză să declare Rusia „stat terorist”, deşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut acest lucru în luna iunie , la o zi după un atac aerian rus al unui centru comercial, soldat cu 18 morţi.

Joe Biden explică de ce SUA refuză să declare Rusia „stat terorist”. Administraţia americană susţine că ar fi contraproductiv, în situaţia actuală, să califice Rusia drept „stat terorist”, după cererea lui Volodimir Zelenski, preluată şi de câţiva congresmeni americani. Joe Biden, preşedintele SUA, pus capăt mai multor luni de tergiversări, în mod public, în acest subiect, cu un „Nu!” categoric atunci când a fost întrebat despre această cerere, anunţă Reuters.

De asemenea, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că o asemenea calificare „nu este mijlocul cel mai eficient şi nici cel mai puternic de a cere ca Rusia să dea socoteală” pentru invazia Ucrainei. „O astfel de calificare ar putea totodată submina (coaliţia) multilaterală fără precedent care a fost atât de eficientă în a cere socoteală preşedintelui rus Vladimir Putin şi capacităţii noastre de a susţine Ucraina în negocieri”, a adăugat Karine Jean-Pierre. Calificarea drept „stat care susţine terorismul” de cătreSUA are consecinţe imense şi ar expune băncile şi întreprinderile americane unor proceduri judiciare, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Volodimir Zelenski a cerut la sfârşitul lui iunie ca Rusia să fie recunoscută drept „un stat care susţine terorismul”, la o zi după un atac aerian rus al unui centru comercial, soldat cu 18 morţi. Acesta a fost sprijinit în demersul său de mai mulţi congresmeni americani, inclusiv de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. În acelaţi timp, Parlamentul din Letonia a calificat Rusia, la jumătatea lui august, drept un „stat care susţine terorismul”. Doar patru ţări din lume sunt desemnate, în prezent, de către SUA drept state care susţin terorismul: Iran, Siria, Coreea de Nord şi Cuba.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.