EMA a autorizat vaccinul anti-Covid Pfizer adaptat pentru subvariantele Omicron

Share:

EMA a recomandat autorizarea versiunii actualizate a vaccinului Pfizer / BioNTech care vizează subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron ca doză de rapel. Omicron BA.4-5 este recomandat pentru utilizarea la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, informează Romaniatv.net.

Vaccinul bivalent vizează atât subvariantele, cât și tulpina originală a virusului, care a apărut inițial în China în decembrie 2019.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA a recomandat autorizarea unui vaccin bivalent adaptat care vizează subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 în plus față de tulpina originală a SARS-CoV-2. Această recomandare va extinde și mai mult arsenalul de vaccinuri disponibile pentru a proteja oamenii împotriva COVID-19, pe măsură ce pandemia continuă și sunt anticipate noi valuri de infecții în sezonul rece”, se arată într-un comunicat al Autorității de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană.

În timp ce vaccinurile existente împotriva COVID-19 oferă o bună protecție împotriva spitalizării și a decesului, eficacitatea lor a fost redusă pe măsură ce virusul a evoluat.

Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 este recomandat pentru utilizarea la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste.

EMA a aprobat la începutul acestei luni, atât vaccinurile actualizate Pfizer-BioNTech, cât și Moderna pentru subvarianta BA.1.

În ultimele luni, oficialii UE au semnalat că sunt dispuși să utilizeze inițial vaccinuri care vizează subvarianta mai veche BA.1, având în vedere că cele care vizează în mod special subvariantele mai noi Omicron BA.4/5 sunt mai în urmă cu dezvoltarea.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.