Tensiuni între Turcia și Grecia. Premierul grec îl avertizează pe Erdogan!

Share:

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat luni, la Paris, că ţara sa este „pregătită să înfrunte” orice ameninţare împotriva suveranităţii sale, referindu-se la Turcia, care acuză Grecia că „i-ar ocupa” insulele din Marea Egee.

„Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru”, a declarat Mitsotakis, care a fost primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

El a citat cele şase avioane de luptă Rafale şi cele trei fregate de apărare şi intervenţie (DFI), cumpărate în martie de Atena şi a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa „provocărilor” Turciei. „Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului”, a adăugat premierul grec, citat de AP.

Nu mai departe de duminică, gărzile de coastă elene au confirmat că au tras focuri de avertisment în direcţia unei nave care „făcea manevre suspecte” în apele teritoriale ale Greciei, în zona insulei Lesbos, după ce Turcia a acuzat ţara vecină de „foc de hărţuire”. Căpitanul navei „Anatolian” – cu un echipaj format din 18 membri, din Turcia, Egipt, Somalia şi Azerbaidjan, şi care naviga sub pavilionul Insulelor Comoros – a refuzat să permită o inspecţie la bord, după care nava a fost escortată în apele teritoriale ale Turciei, au declarat duminică oficiali ai pazei de coastă elene, care au menţionat totodată că au informat paza de coastă turcă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.