România, codașa Europei la consumul de energie electrică, pe cap de locuitor. Norvegienii consumă de zece ori mai mult!

Cea de-a treia evaluare a Comisiei Europene privind implementarea legislației de mediu în rândul statelor membre (Environmental Implementation Review (EIR), relevă că România este codașa UE la implementarea politicilor de mediu, dar în acelaşi timp ţara noastră are cel mai mic consum de energie pe locuitor din Europa.

Datele publicate de Agenţia Internaţională pentru Energie relevă că România este pe ultimul loc în Europa la consumul de energie, cu un consum total de 2,7 MWh pe cap de locuitor, la nivelul anului 2020, ţara noastră situându-se chiar şi sub Ucraina, care are un consum de 2,7 MWh.

În acelaşi timp, Germania are un consum de 6,4 MWh pe locuitor, Norvegia de aproape patru ori mai mare, 23,3 MWh, în timp ce pe primul loc este Islanda, cu 51 MWh pe persoană.

„În mediul rural din România ai un frigider băgat în priză şi atât. Suntem mult mai rurali decât alţii, chiar dacă ne vine greu să credem analizând lucrurile din marile oraşe. De exemplu, la nivelul anilor ’90, 95% din consumul de energie al României era industrial, iar restul erau casnicii“, este explicaţia expertului Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum.

În ceea ce priveşte politicile de mediu, „la gestionarea deșeurilor, progresele înregistrate sunt limitate, neexistând nicio creștere reală a gradului de reciclare și compostare”, arată raportul EIR.

Aceasta în condițiile în care producția de deșeuri municipale a început să crească în România în ultimii ani. Deși a crescut la 287 kg/an/locuitor în 2020, aceasta continuă să se situeze totuși cu mult sub media din UE (505 kg/an/locuitor).

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.