Economiștii şefi din băncile comerciale trag un semnal de alarmă: Dobânda cheie va ajunge la 6%!

Share:

Economiștii şefi din băncile comerciale din România se pregătesc de ce e mai rău. Experții se așteaptă ca după şedinţa de politică monetară a BNR din 5 octombrie, dobânda cheie să ajungă la 6%.

Majoritatea experților văd posibilă o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii cheie în şedinţa de politică monetară din 5 octombrie. Există voci care spun că nu e exclus nici un 25 de puncte de bază sau chiar 75 de puncte de bază. Mediana este la 0,5%, ceea ce va conduce la o rată a dobânzii de 6%, urmând ca până la finalul anului să ajungă la 6,25% sau chiar 6,5%, motivată în principal de inflaţie.

Economistul şef al Raiffeisen Bank crede că BNR va majora dobânda de la 5,5% la 6% în şedinţa din 5 octombrie. Ionuţ Dumitru arată că, în ciuda faptului că dobânda cheie sau cea de la facilitatea de creditare sunt sub cele practicate de Polonia, Cehia, Ungaria, BNR a utilizat un alt instrument de politică monetară – controlul strict al lichidităţilor- pentru a lupta cu inflaţia. Expertul este de părere că BNR va încheia anul cu o dobândă cheie de 6,5%.

Deficitul de lichiditate din piaţa monetară începând din luna martie şi până în prezent este de 10 -12 miliarde de lei pe zi.

Ionuţ Dumitru subliniază că rata inflaţiei se menţine ridicată, chiar peste nivelul prognozat de BNR pentru acest an. Ultima prognoză avansată de banca centrală este de 13,9% la finalul lui 2022, iar economistul şef crede totuşi că anul 2022 se va încheia cu o inflaţie de minimum 14%, cu atât mai mult cu cât în ultimele două luni se observă creşteri de 1% la preţurile produselor existente în pachetul de bază pe care îl ia în calcul Statistica atunci când anunţă inflaţia.

„Ne așteptăm ca BNR să majoreze dobânda de politică cheie cu 50 pb la 6,00% la ședința Consiliului din 5 octombrie. Există o probabilitate semnificativă pentru o creștere de 75 pb după ce cifrele inflației din august au ajuns peste prognoza BNR. Mediana sondajului Bloomberg este de +50pb”, a spus Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR Erste Bank.

Acesta consideră că rata finală a anului 2022 va fi de 6,25% pentru dobânda de politică monetară şi 7,25% dobânda pentru creditul de ultimă instanţă (dobânda Lombard).

majorarea dobanda cheie

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.