Alarmant: Prețul energiei electrice s-a majorat de patru ori față de anul trecut!

Share:

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a crescut de peste patru ori faţă de preţul de anul trecut, arată un raport postat pe site-ul operatorului bursier.

Energia electrică pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 2.400 lei pe MWh în luna august 2022, valoare de peste patru ori mai mare decât preţul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 554 lei pe MWh, confor raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 miliarde de lei, în august, în creştere cu 416% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 20%, până la 2.221.507 MWh, arată datele operatorului bursier consultate de Agerpres.

Cota de piaţă a PZU a fost de 39% în august, faţă de 51% anul trecut. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 336 de participanţi, dintre care activi au fost 220. Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Față de luna trecută, prețul spot a înregistrat, după mai multe luni consecutive de creștere, o scădere de 22,7%. Comparativ cu prețul înregistrat în urmă cu un an, cel de acum este de circa trei ori mai mare – în septembrie 2021, media prețului spot a fost de doar 662 de lei/MWh. Luna trecută însă, cei 2.400 de lei/MWh însemnau o creștere de peste patru ori a prețului comparativ cu august 2021, potrivit infofinanciar.ro. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.