Eurodeputatul umanist, Maria Grapini, mesaj tranșant în PE: Solidaritatea în UE înseamnă asumare și, în niciun caz, trimiterea rromilor din Vestul în Estul Europei!

Share:

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a precizat, în cadrul unei intervenții în PE, că solidaritatea la nivelul UE înseamnă asumare și nu înseamnă, în niciun caz, trimiterea rromilor din Vest în Estul Europei.

„Nu este prima dată când dezbatem situația rommilor în Uniunea Europeană. Avem și un plan, însă, vreau să atrag atenția asupra unui lucru care a rezultat și din această dezbatere. Am văzut că și raportoarea, ca și alți colegi, au nominalizat țările din Est ca fiind cele care discriminează rromii. Țara mea, România, a fost de mai multe ori amintită aici, alături de Slovacia și Bulgaria. Nu credeți că, totuși, cetățenii romi sunt și ei cetățeni europeni și au voie să trăiască unde doresc, având garantată libertatea de mișcare?”, a punctat eurodeputatul Grapini.

În context, Maria Grapini a adresat, punctual, mai multe comisarului pentru egalitate, Helena Dalli, prezentă la dezbateri:

“De ce Franța îmbarcă cetățenii rromii și îi trimite către România și Bulgaria? De ce nu-i integrează? De ce se trimit acești oameni, care au dreptul de a alege unde să trăiască, în țările din Est, care sunt mai sărace? De ce nu se dau bugete care să să permită integrarea acestora în țara în care au ales să meargă?”

Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist a avertizat că în condițiile în care se va continua cu această segregare și statele din Vest vor continua să trimită toți rromii în țările din Est, deși aceștia au aceleași drepturi ca și cetățenii europeni, UE nu va reuși să rezolve această problemă stringentă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.