Alarmant: Medicii se pregătesc pentru un sezon de gripă severă!

Share:

Medicii sunt în alertă, în cel mult o săptămâna va debuta sezonul gripal de anul acesta iar lucrurile sunt mai complicate decât în anii trecuți. După mai multe sezoane cu o circulație redusă a virusurilor gripale datorită purtării măștii și a distanțării sociale, imunitatea populației a scăzut, iar gripa este mai severă.

Sezonul virozelor incepe mai devreme anul acesta, deja spitalele de pediatrie sunt pline de copii chinuiti de febră şi tuse. Din păcate unii ajung cu pneumonii severe, sunt internați de urgență și chiar mai grav, au nevoie de mască de oxigen. Medicii spun că o posibilă cauză ar fi faptul că timp de doi ani organismul a fost ferit de viroze prin mască și distanțare socială însă asta a avut și un efect advers: organismul si-a pierdut din imunitate. Acum, cand s-a renuntat la aceste restrictii constatam ca gripa este si mai puternică și asa se va intampla si cu următoarele sezoane gripale, acestea vor fi mai severă, există chiar o ingrijorare la nivel global privind acest lucru.

Medicii infecționiști atrag atenția că vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate de prevenție împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, mai ales că gripa poate deveni și mai periculoasă în contextul COVID, putând avea complicații serioase: rată de mortalitate dublă la pacienții cu infecție concomitentă COVID – gripă și risc crescut de afectare cardiacă, inflamații mai severe și afectare a organelor.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023. Beneficiarii campaniei de vaccinare antigripală sunt pacienţii cu afecţiuni cronice, persoanele cu vârste peste 65 de ani, gravidele, copiii şi bătrânii din centrele de ocrotire şi personalul medical sau de îngrijire din aceste centre.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.