Ce trebuie să știi despre clasicele curele de transmisie și cum le întreții în mod corect?

Chiar dacă rareori ne gândim la modul în care funcționează autoturismele pe care le conducem și alegem să ne bucurăm exclusiv de aspectul funcțional al acestora, există numeroase componente care au nevoie de o atenție mai aparte. Așa cum bine știm, mașinile sunt concepute dintr-o varietate de piese auto, care conlucrează pentru a pune mașina în mișcare. Întreținerea corectă a oricărei mașini este un proces care poate prelungi semnificativ durata de viață a componentelor, scutindu-i pe șoferi de cheltuieli neprevăzute. Printre aceste componente se numără și cureaua de transmisie, cea care asigura cuplarea unor componente importante ale mașinii cu arborele cotit. Așadar, este lesne de înțeles faptul că buna funcționare a acesteia este un lucru cu o importanta majoră.

Cureaua de transmisie, la fel ca toate celelalte piese ce intră în componența mașinilor, au durata de viață limitată, care depinde enorm de conduita șoferului și de modul în care este întreținută. Căldura degajată de motor este de cele mai multe ori principala cauza care duce la uzura curelelor de transmisie, însă în ecuație pot intra și alți factori. Iată așadar câțiva pași simpli prin care poți avea grijă în mod corect de esențialele curele de transmisie!

Durata de viață a unei curele de transmisie

Într-o primă etapă este important a se avea în vedere faptul că durata de viață a unei curele se situează unde în intervalul 100.000 – 160.000 de km, însă această durată depinde mult și de felul în care este întreținuta. În general, curelele de transmisie nu trebuie înlocuite frecvent, ci doar atunci când sunt prezente semne de uzură sau în situația în care aceasta a suferit anumite daune.

Alinierea corectă

Pentru a-și îndeplini rolul, curelele de transmisie trebuie în mod obligatoriu să fie aliniate perfect pe fulii. În situația în care o curea de transmisie alunecă de pe aceste fulii, există șansa ca anumite componente ale mașinii, fie să nu funcționeze în parametrii optimi, fie să piardă curent. Indiferent de situații, este imperios necesar să te asiguri întotdeauna că alinierea curelelor de transmisie este corectă.

Verificarea întinzătorului de curele

Întinzătorul de curele este dispozitivul care reglează tensiunea de la nivelul oricărei curele de transmisie, astfel încât aceasta să stea fixată perfect pe fulii. Dacă tensiunea curelei este slabă, există riscul ca aceasta să alunece de pe fulii, cauzând diferite probleme la nivelul mașinii. Verificarea periodică a întinzătorului de curele este un lucru ce te poate scuti de situațiile neplăcute în care cureaua de transmisie aluneca de pe fulii.

Mare atenție la fisurile de pe curea și la semnele de uzură!

O problemă destul de comună ce apare la numeroase curele de transmisie sunt fisurile, survenite adesea din pricina căldurii generate de motor, însă pot apărea și din alte motive. Recomandarea este aceea de a înlocui cureaua de transmisie atunci când fisurile devin mult prea evidente, pentru că exista riscul ca aceasta să cedeze.

Zgomotul de la nivelul motorului, martorul bateriei aprins în bord sau fisurile în curea sunt doar câteva dintre cele mai comune situații care pot semnala o curea de transmisie defectuoasă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.