Deputatul USR, Cristian Ghinea, îl „pulverizează” pe Lucian Bode: Teza acestuia de doctorat este un plagiat ru;inos!

Deputatul Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al USR, a susţinut luni că, potrivit primelor rezultate ale cercetării efectuate de formaţiune, teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, „este un plagiat ruşinos, copilăresc”.

El a anunţat totodată că USR a depus o solicitare pe legea informaţiilor publice pe acest subiect la Universitatea ‘Babeş-Bolyai’, unde a susţinut doctoratul Lucian Bode, şi totodată formaţiunea va sesiza CNATDCU.

„Am primit, astăzi, rezultatele iniţiale ale cercetării pe teza de doctorat a domnului Lucian Bode. Acum o săptămână, domnul ministru a spus că teza sa este disponibilă publicului, toată lumea o citeşte, ba chiar s-au tocit coperţile, ceea ce era o minciună şi am demonstrat acest lucru. Am respectat exact regulile de acces. Se putea accesa la Biblioteca Naţională pe două calculatoare (…). Ceea ce am şi făcut. Voluntarii USR s-au apucat de săptămâna trecută acolo şi au transmis această teză şi astăzi de-abia îndeplinim dorinţa domnului Bode, astăzi USR publică în întregime teza domnului Bode. La o primă analiză, este clar un plagiat ruşinos, un plagiat copilăresc chiar”, a declarat Ghinea la Parlament.

Acesta face referire la „pasaje întregi de text preluate de pe Wikipedia, din rapoarte ale ONU care se regăsesc pe Wikisource şi care nu sunt în niciun fel citate sau – şi asta este oarecum amuzant – sunt introduceri de articole academice disponibile pe Google”.

„Cine a scris această teză nici măcar nu a intrat în articolul propriu-zis, vorbim doar de introduceri disponibile gratuit. (…) Evident, e nevoie de o cercetare mai amplă, e nevoie de o comparaţie a cărţilor originale citate acolo, pentru că ceea ce am făcut noi a fost doar să punem cele mai evidente, cele mai flagrante exemple găsibile din surse deschise. Şi noi credem că este o ruşine pe obrazul Guvernului, dar şi al mediului academic – vorbim de Universitatea ‘Babeş-Bolyai’, care a acordat un doctorat pe această bază. Astăzi, USR a depus o cerere de informaţii publice la UBB, prin care cerem să se facă public întreg dosarul acestui doctorat. Teza de doctorat e de-abia punctul final al unui proces academic. Domnul Bode spune că a stat 7 ani la şcoala doctorală. (…) Vrem să vedem toate aceste materiale scrise de domnul Bode, de profesorul coordonator, Adrian Ivan, rectorul de la SRI. (…) Credem că este important şi pentru această universitate să scape de ideea că se acordă plagiate pur şi simple prin traducere „mot-a-mot” a unor texte disponibile în Wikipedia. Altfel, oricine poate deveni doctor în România dacă traduce nişte chestiuni de pe internet”, a transmis deputatul USR.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.