Marcel Ciolacu îi „spulberă” pe Cristian Ghinea și liderii USR: Vor trebui să răspundă la multe întrebări. Niciun stat european nu a secretizat PNRR!

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a participat luni la emisiunea lui Victor Ciutacu, Punctul Culminant, pentru a discuta cele mai stringente teme pentru români, cum ar fi inflaţia, dar şi criza preţurilor la energie.

Prezent în studioul România TV, Marcel Ciolacu a început prin a discuta despre un document apărut în spaţiul public, care arată cum fostul ministru Cristian Ghinea a cerut secretizarea PNRR-ului, dând chiar indicaţii specifice privind persoanele care ar trebui să aibă acces la acesta.

„Vor trebui sa raspunda la mai multe intrebari. Acesta este documentul prin care s-a secretizat sau mai sunt si altele? Niciun stat european nu a secretizat PNRR-ul. Parlamentul trebuie sa cunoasca in detaliu. Le-am spus mereu si lui Citu si altora sa ne spuna ce e in PNRR si aflam abia acum ce lucruri sunt trecute acolo.

Ii minti pe romani ca ei sunt oamenii noi. Ei nu au niciun euro prins in PNRR pe tineret. Vorbesti de transparenta si primul lucru secretizezi PNRR-ul, care nu s-a facut nicaieri in Europa. Am vorbit cu liderul de grup sa desecretizam PNRR si atunci sa vedem si noi, in sfarsit, ce neam asumat.

Toata lumea tot vorbeste despre plecarea mea si a premierului la Bruxelles, dar nu trebuie intai sa aflam tot adevarul? Noi nu avem intreg tabloul. BNR a spus ca toate problemele sunt din cauza masurilor luate inainte, acum a venit nota de plata”, a spus Marcel Ciolacu, în direct la România TV.

În ce priveşte creşterea pensiilor şi a salariului minim, Marcel Ciolacu a dat asigurări că acestea vor intra în vigoare din luna ianuarie.

„Sunt doua lucruri clare. In acest moment, facem bugetul pe anul viitor. Pentru prima data, nu il mai facem pe cifre, ci pe programe. Toate aceste lucruri se vor intampla de la 1 ianuarie. Noi avem doua legi: una ca pensiile se indexeaza cu inflatia din anul precedent. INS iti da abia prin martie statisticile. Parerea mea este ca trebuie respectata aceasta lege. Mai avem o lege trecuta prin Parlament, care spune ca marim pensiile cu 40%. Mai avem 11%, ca sa ajungem la 40%, plus indexarea inflatiei. Ce am hotarat foarte clar este ca marim cel putin cu 10%.

Apoi, marim salariul minim la 3000 de lei.

Efortul pentru marirea pensiilor cu 10% este de 11 miliarde de lei. Discutia la mine a fost foarte clara, sunt doua legi pe care vreau sa le aplic. As pleca de la inflatie, pentru ca nu trebuie sa jucam doar pe acest an. Mi se pare corect sa ai si o perspectiva, pentru ca de anul viitor, daca stii ca respecti legea indexarii pentru inflatie, stii cum construiesti bugetul.

Eu vad ca trendul globalizarii se duce in Europa, din ce in ce mai mult se va manifesta suveranitatea tarilor”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

În ce priveşte criza energetică, Marcel Ciolacu a dezvăluit că se lucrează în continuare pentru a găsi cea mai bună soluţie, urmând ca aceasta să fie anunţată în câteva zile.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.