Numere emblematice în jocuri

Numerele sunt simboluri puternice; puternice în sens și scop. Cu ele se pot construi orașe întregi, virtuale sau reale. Și fără ele, oricât de supărătoare ar fi uneori, cu toată matematica pe care o implică, nu am avea jocurile pe care le jucăm. Un alt scop al numerelor este de a oferi ceva memorabil în interiorul unui joc.

Prin varietatea de jocuri apărute de-a lungul timpului, jocuri video, de societate sau de cazinou, anumite numere au devenit emblematice, stabilind diverse ținte de atins și modele mentale care ies din tipare. Exemplele sunt numeroase.

cr1

Toată nebunia seriei de jocuri Pokemon a avut și un început. Cu ani în urmă, Pokemon Roșu, Albastru și Galben au fost lansate pentru Gameboy și au reprezentat un adevărat succes. Popularitatea jocului s-a răspândit rapid. Au apărut ca pe bandă rulantă 151 de monștri din care să alegi, fiecare cu înfățișări și abilități diferite, care puteau foarte bine să fie tranzacționați între prieteni. Și odată cu jocul a venit și dorința de a-i avea pe toți. Pokemon își câștigă locul pe lista jocurilor cu numere emblematice, tocmai pentru că este un joc care alege să lase numerele să se ocupe de întreaga publicitate. Atracția de a avea 151 de opțiuni diferite a făcut ca jocul să devină un real succes. Și pentru un motiv întemeiat. De atunci, cifrele au crescut și este încă unul dintre cele mai populare și jucate jocuri. Datorită acestor variante, a devenit atractiv pentru mulți și Pokemon Go, în anul 2017.

Într-un joc precum ruleta, pe care o găsim astăzi și în online, nu există doar un număr de urmat, ci mai degrabă numere calde și reci. Dar chiar și un număr cald ar putea să se mențină astfel și merită urmărit în opinia unor jucători, în timp ce pentru alții, el a trecut deja prin etapele sale de triumfuri și se poate alătura acum categoriei reci. Astfel, numerele de pe roata ruletei devin din ce în ce mai calde sau mai reci. Jucătorul vede un cadru dintr-o imagine dinamică, în continuă schimbare. Singurul lucru pe care îl știe sigur este că în orice moment, unele numere vor fi fost cele mai comune(calde), iar altele cele mai puțin comune(reci). Excepția de la regulă este numărul 17, care a devenit cald și faimos, în special datorită lui James Bond.

Mario este unul dintre primele jocuri majore și populare lansate, care a reușit să captiveze publicul cu o strategie de joc și o coloană sonoră simple și interesante. Jucătorul intră în rolul unui instalator italian pe nume Mario, în timp ce explorează Regatul Ciupercilor și în timp ce încearcă să-și salveze iubita Prințesa Peach. De-a lungul aventurilor sale, Mario se întâlnește cu diverse power-up-uri. O ciupercă pare să-i sporească creșterea, o floare care îi permite să lanseze în aer mingi de foc și o stea care îl face invincibil pentru scurt timp. Un lucru, totuși, care i-a entuziasmat pe jucători mai mult decât orice altceva, a fost să primească o viață în plus. Ori de câte ori un jucător primea un 1UP, auzea sunetul și știa că ceva bun tocmai s-a întâmplat. De atunci, 1UP și-a făcut apariția în multe jocuri, făcând din 1 un număr atât de comun, dar emblematic în istoria jocurilor video.

Minecraft este un joc lansat pentru PC. În Minecraft, preiei controlul asupra unui personaj care poate construi practic orice îți permite imaginația. Baza jocului este să extragi pietre prețioase și minereuri. Limita impusă este că poți avea doar stive de 64 de articole la un moment dat. Odată ce depășești această limită, articolul va începe să se stivuească într-un alt spațiu de inventar. Și după ce ai petrecut ore întregi săpând sau construind, numărul 64 începe să-ți iasă în ochi. Dar stivele de 64 servesc unui scop. Ele pot fi împărțite destul de frumos, ceea ce face meșteșugul și construirea mai simple. Minecraft își câștigă popularitatea prin utilizarea puterii matematicii și a numerelor în soluții iscusite, dar simple.

cr2

Există multe jocuri ale căror strategie implică aruncarea de zaruri, iar în aceste situații, înțelegerea tuturor combinațiilor posibile este esențială. Zarul a contribuit la popularizarea înșiruirii cifrelor de la 1 la 6, iar în multe dintre cazuri, 6 este cifra scontată. La acesta se adaugă probabilitățile de a obține o anumită combinație de numere, printr-o aruncare de două zaruri, făcută cu o oarecare îndemânare.

Numerele dețin multe puteri. Puterea de a crea, cea de a distruge și capacitatea de a realiza ceva care să devină memorabil.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.