Analiștii financiari avertizează: Dezbaterile privind impozitul progresiv sunt irelevante în absența unei analize de risc!

Analiștii financiari atrag atenția că dezbaterile privind impozitul progresiv sunt irelevante în absența unei analize de risc, după ce sâmbătă liderul PSD, Marcel Ciolacu, acuza că numai România și Rusia mai au cotă unică de impozitare.

Orice dezbatere referitoare la impozitul progresiv îşi pierde relevanţa în lipsa unei analize de impact care să ofere o perspectivă temeinică asupra efectelor adoptării unei modificări de o asemenea amploare, consideră consultanţii unei companii de specialitate.

Aceştia atrag atenţia că analiza de impact cu privire la o eventuală cotă progresivă de impozitare trebuie să aibă în vedere atât efectele asupra veniturilor populaţiei cât şi asupra bugetului de stat.

„Ideea revenirii la impozitul progresiv apare periodic în spaţiul public, însă mediul de afaceri şi populaţia, deopotrivă, se arată reticenţi faţă de această modificare de teama creşterii sarcinii fiscale. Părerile sunt împărţite şi în rândul reprezentanţilor clasei politice, deşi există susţinători foarte vocali pentru implementarea impozitării progresive. Pe de altă parte, se pune problema capacităţii autorităţilor fiscale de a administra în mod optim un sistem de impozitare atât de complex. Orice dezbatere referitoare la argumentele pro şi contra impozitului progresiv îşi pierde însă relevanţa în lipsa unei analize de impact care să ofere o perspectivă temeinică asupra efectelor adoptării unei modificări de o asemenea amploare – atât din prisma efectelor asupra veniturilor populaţiei, cât şi din prisma beneficiilor şi provocărilor pentru bugetul de stat. Potrivit unor declaraţii vehiculate în spaţiul public la jumătatea acestui an, Ministerul Finanţelor plănuieşte să efectueze o astfel de analiză în cursul acestui an, în colaborare cu instituţii financiare internaţionale”, a declarat, pentru Agerpres, Serge R. Gonvers, country managing partner, Baker Tilly Romania.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.