Marcel Ciolacu îl „desființează” pe Virgil Popescu: Lasă impresia că s-a calificat la locul de muncă și acest lucru este nepermis pentru un asemenea portofoliu şi într-o asemenea criză energetică”
Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, îl critică în termeni duri pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmând că „lasă impresia că s-a calificat la locul de muncă” și că „este nepermis pentru un asemenea portofoliu şi într-o asemenea criză energetică”.
”Nu fac parte din fan-clubul Virgil Popescu. Au fost multe semnale, încă de anul trecut, că ne îndreptăm către o criză energetică. Trebuiau luate nişte decizii rapide, nu trebuia să aşteptăm că ele se vor rezolva de la sine. Îmi lasă o impresie, un fel, s-a calificat la locul de muncă. Este nepermis pentru un asemenea portofoliu şi într-o asemenea criză energetică. Am o problemă, nu am văzut niciodată de la Ministerul Energiei – iarăşi un lucru frustrant, la un moment dat se încerca să se mute către alte instituţii de reglementare din statul român – vina. Să mă ierte Dumnezeu, politica în energie o face Ministerul Energiei”, a declarat Ciolacu, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv.
Marcel Ciolacu a fost de acord că și Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei ”are greşeli majore pe care trebuie să şi le asume”, arătând că instituţia trebuia să atragă atenţia asupra situaţiei care urma.
Potrivit liderului PSD, dacă în luna aprilie nu s-ar fi luat decizii cu privire la piaţa energiei, inflaţia ar fi ajuns la 26%.
Liderii coaliției de guvernare au ajuns, miercuri, la un acord privind plafonarea și compensarea preţurilor la energie electrică, spun surse politice.
A fost o discuție de trei ore la Guvern cu privire la schimbările din domeniul energiei. Rămân plafoanele care deja au fost discutate la Parlament, fie că vorbim despre 68 de bani pentru consum de sub 100 kWh. Dacă e să vorbim de un consum de până la 255 kWh atunci se aplică plafonul de 80 de bani pe kWh ora. De asemenea, vorbim de un consum situat între 255 și 300 kWh care ar urma să fie taxat diferit, în timp ce tot ce depășește 300 kWh ar urma să fie plafonat pe întreg consumul pe 1,30 lei.
O altă discuție e cea referitoare la cine ar urma să beneficieze de această compensare, dacă se aplică la producător direct sau la furnizor. Mai concret, această compensare să fie acordată producătorilor și asta înseamnă că tot ce depășește prețul de producție 400 lei / kWh să fie compensat. La un calcul, asta înseamnă 45 de bani / kWh prețul mediu de producție.
Pentru consumatori casnici
- 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh
- 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh
- 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh
Pentru IMM-uri: 1 leu/kWh
Dl Ciolacu chiar ne crede tampiti pe toti? Nu PSDul a fost prtidul care nu votat motiunea impotriva ministrului Popescu. PSD ul face adliteram politica lui iohanis si a usr.