Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, mesaj tranșant: Dacă ar fi rămas în opoziție, PSD ar fi fost astăzi la 60% în intențiile de vot. Dar care era costul plătit de români?

Domnule deputat Dan Cristian Popescu, după nouă luni de guvernare stabilă PSD-PNL -UDMR, în ultima lună au apărut disensiuni la vârful Coaliției, între liderii PSD și cei ai PNL, pe tema majorării pensiilor, a reglementării prețului la energie, a supraimpozitării multinaționalelor. Mai mult, în privința majorării pensiilor, PNL a susținut inițial că nu există resurse la bugetul de stat și că declarațiile PSD pe subiect sunt populiste. Acum supralicitează cu procente tot mai mari. Cum comentați?

Această „epopee” a majorării pensiilor de la 1 ianuarie 2023 a plecat dintr-un punct în care noi, cei de la Partidul Social Democrat, am cerut public, dar și în Coaliție, o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2023, cu minimum 10%. De altfel, eram obligați să majorăm pensiile, prin lege, cu rata inflației, adică 5,1 %. Dar, în contextul în care inflația pe anul în curs a depășit 15%, liderii Partidului Social Democrat au analizat și au concluzionat că pensiile nu pot fi majorate doar cu 5%, cât prevede legea, și trebuie să venim cu o majorare mai mare, în contextul în care am analizat foarte bine posibilitățile bugetare. După calculele făcute de specialiștii partidului, a reieșit un procent minimal de 10%, care este un procent sustenabil, acoperit de bugetul pe anul viitor.

Primele intervenții din partea reprezentanților PNL și USR au fost acuze de populism, de iresponsabilitate și de faptul că PSD dorește să „arunce în aer” bugetul pe anii viitori și, implicit, stabilitatea politică și cea economică. Într-o a doua fază, liderii PNL au început să fie deschiși la propunerea noastră, dar recent lucrurile au luat-o razna în privința comunicării și am început să vedem o supralicitare a unor procente din ce în ce mai mari – am văzut declarația unor lideri USR, absolut iresponsabilă, care vorbeau de o majorare a pensiilor cu 27%. Este ridicol că acești oameni care, pe perioada guvernării lor, nu au mărit pensiile cu măcar 0,1% și care, într-o primă fază, s-au opus vehement acuzându-ne de populism, spun acum populației că 10% este prea puțin. Este puțin și din punctul nostru de vedere, și ne-am dori să fie posibilă o majorare mai mare, dar această creștere trebuie să fie una sustenabilă, pliată pe realitate. Nu putem să punem pe buget o presiune mai mare decât poate duce acesta, în condițiile acestor crize multiple care au lovit întreaga omenire.

Să nu uităm că, în cei doi ani de zile în care au funcționat mai întâi guvernul PNL, iar apoi guvernul PNL-USR-UDMR, cu Florin Cîțu ministru de finanțe și, mai apoi, premier, România s-a împrumutat 193 de miliarde de lei, o sumă enormă, de aproape 40 de miliarde de euro. Dar, dacă o luăm ca procent din PIB, la începutul guvernării Orban, România era împrumutată cu 36,9% din PIB. un procent mare, ce-i drept, dar mai mic decât media europeană, iar la finalul guvernării Cîțu, datoria publică ajunsese la 49% din PIB, aproape 50% din PIB, un procent uriaș, majorat cu 50% față de începutul guvernării Orban.

Vorbim de niște sume uriașe de bani care, din păcate, nu s-au dus și nu se regăsesc în bunăstarea românilor. Am văzut bani tocați pe tot felul de aberații și mă refer aici de la supralicitarea unor măști (timpul a demonstrat însă că au fost mai mult sau mai puțin utile), dar și la miliarde de euro aruncate pe vaccinuri, pe care acum trebuie să le distrugem cheltuind alți bani. Investiții inutile, achiziții fără niciun rost! Mai mult, vorbim de împrumuturi uriașe, la care plătim dobânzi pe măsură, iar guvernul trebuie să facă alte împrumuturi pentru a le plăti pe cele din urmă.

„Intrarea Partidului Social Democrat la guvernare a adus un plus major de luciditate și stabilitate guvernării!

Cred că intrarea Partidului Social Democrat la guvernare a adus un plus major de luciditate și stabilitate. Este adevărat, nu avem formule magice, nu putem să reparăm peste noapte lucrurile greșite făcute în trecut, în contextul în care Partidul Social Democrat se află într-o alianță de trei partide și nu-și poate impune, integral, punctele de vedere.

Am venit, ca partid, cu foarte multe soluții însă unele s-au aplicat, altele nu.

Pe zona de energie, toate soluțiile care s-au aplicat, bune sau mai puțin bune, au venit din partea noastră. Mai mult, compensarea prețurilor la energie face posibilă plata facturilor care o luaseră razna și a făcut posibilă o predictibilitate în această zonă foarte, foarte sensibilă.

Partidul Social Democrat a reușit să convingă partenerii de Coaliție că piața de energie trebuie reglementată pe o perioadă de câțiva ani. Noi spunem asta de doi ani de zile, de când premierul Orban a liberalizat piața energiei. Lucrurile au fost făcute greșit, ele trebuiau să urmeze niște pași concreți și nu trebuiau făcute, în niciun caz, în timpul pandemiei. Astfel că s-a ajuns la situații de speculă, situații în care oamenii au fost, efectiv, jefuiți. Ne propunem să introducem, de la 1 ianuarie 2023, reglementarea pieței de energie pe niște plafoane foarte clare. Este foarte corect și că prețurile la energie nu vor mai putea fi la nivelul celor din 2019 pentru că asistăm la o creștere la nivel planetar, dar trebuie să introducem stabilitatea și predictibilitatea și în acest domeniu, pentru că orice instabilitate, orice lucru neclar, se va regăsi în inflație și va fi speculat de firme care vor dori să facă un profit nejustificat chiar și într-o perioadă extrem de grea pentru români. Sigur, firmele trebuie să facă profit, însă nu te poți îmbogăți pe spatele unor oameni cu venituri mici, într-o situație în care războiul este la ușă, iar inflația mondială este la niveluri fără precedent.

“Partidul Social Democrat nu și-a propus niciodată să arunce pe piață procente nesustenabile și să amăgească oamenii!”

Condiția pusă de Partidul Social Democrat pentru a rămâne în această Coaliție a fost creșterea pensiilor cu minimum 10%, deși noi ne dorim un procent mai mare. Dar Partidul Social Democrat nu și-a propus niciodată să arunce pe piață procente nesustenabile și să amăgească oamenii. Majorarea pensiilor cu 10% antrenează o alocare bugetară de 11,7 miliarde de lei, bani care se regăsesc în bugetul viitor. Vorbim, așadar, de lucruri foarte clare, nu de povești. În paralel, ne dorim majorarea salariului minim la 3.000 de lei, o sumă în pas cu inflația și adaptată la noua realitate a prețurilor din țară.

Acest pachet cuprinde trei măsuri, și anume: reglementarea pieței energiei, majorarea pensiilor cu 10%, dublată de reajustarea pensiilor speciale și creșterea salariului minim la 3.000 de lei. În cazul pensiilor speciale nu se va mai putea obține o pensie mai mare decât ultimul salariu în plată și va exista și o ajustare a modului de creștere a acestor pensii care vor fi, astfel, corelate cu pensiile contributive.

“Este trist că asistăm la aceste atacuri nejustificate din partea PNL!”

Ce se ascunde, domnule Popescu, în spatele recentelor atacuri ale unor lideri PNL, în special Rareș Bogdan, la adresa unor importanți lideri social-democrați, precum Marcel Ciolacu și Marius Budăi?

Este trist că asistăm la aceste atacuri nejustificate. Spre exemplu, ministrul muncii, Marius Budăi, este dedicat subiectului majorării pensiilor și salariului minim, subiect la care a muncit foarte mult. Să nu uităm că atunci când Marius Budăi a spus explicit că trebuie să renunțăm la acel procent de 9,4% din PIB, din PNRR, alocat pensiilor, a fost ironizat și atacat, iar astăzi s-a demonstrat că avea întru totul dreptate! Nu ai cum să pui un procent pentru următorii 50 de ani în privința pensiilor, nu există așa ceva în nicio țară. A fost introdus în PNRR de așa-zișii negociatori de la USR, pentru a crea probleme în viitor, iar tot ei, “lupii moraliști”, să poată acuza că Partidul Social Democrat nu majorează pensiile. Nu este posibil ca, atunci când toată Europa Occidentală plătește, în medie, 12,4% din PIB pentru pensii, tu să plafonezi pensiile la 9,4% din PIB. Este corect, nu era vorba de acest an, unde încă există o marjă de lucru, dar trebuie să vorbim de anii viitori pentru că noi trebuie să avem un program de creștere a pensiilor, a puterii de cumpărare a pensionarilor. Noi, acum, atât le putem da acestora însă, pe viitor, trebuie să aducem pensiile la valoarea celor din Vestul Europei pentru că prețurile sunt, practic, similare. Trebuie să ne propunem ca în viitor să reducem semnificativ decalajul dintre pensiile și salariile românilor, față de cele din Vest.

„Reacțiile ministrului Energiei au fost cu mult sub așteptările populației, dar și ale noastre!”

Domnule Popescu, actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, cel care aduce un semnificativ capital negativ de imagine actului guvernării, pare imposibil de schimbat din funcție. De ce refuză PNL să ia această decizie, pentru a detensiona situația din Coaliție, dar și de la nivel național?

Este o întrebare pe care și eu mi-am pus-o deseori, și anume, de ce liderii PNL refuză să-l înlocuiască pe Virgil Popescu. Soluțiile pe energie au venit, în ultimul an, din partea Partidului Social Democrat, iar reacțiile ministrului Energiei au fost cu mult sub așteptările populației, dar și ale noastre.

Pe de altă parte, Partidul Social Democrat și-a asumat niște principii clare, în momentul intrării la guvernare. Primul principiu a fost acela că, în primul an și jumătate, PNL va da premierul, iar în următorul an și jumătate, acesta va fi dat de PSD. Al doilea principiu asumat a fost acela că doar premierul în exercițiu evaluează miniștri. Noi nu avem, astăzi, pârghiile necesare pentru a demite un ministru propus de un alt partid din Coaliție. Am intrat într-o guvernare în care pierdem electoral, dar pentru noi a fost mai importantă stabilitatea țării și faptul că putem face lucruri bune pentru Români.

„Vă dați seama cum ar fi arătat astăzi România, cu un guvern PNL-USR plin de scandaluri și lupte pentru funcții?”

Există temeri că, în mai 2023, PNL nu va dori să facă rocada și să ofere Partidului Social Democrat postul de premier, așa cum prevede protocolul. Cum comentați această ipotetică situație?

Se pare că, deși mai sunt șase luni până la rocada funcției de premier, aceste atacuri din partea PNL au apărut. Eu nu pot să spun ce decizie vor lua cei din PNL și UDMR. Însă pot să spun că Partidul Social Democrat a intrat în această Coaliție cu onestitate, cu dorința de a face lucruri bune pentru români și cu fair-play-ul de a lua în calcul pierderea unor procente electorale. S-a dovedit o decizie foarte bună pentru România și, implicit, pentru români, mai ales că nu știam pe atunci că va începe războiul din Ucraina. Vă dați seama cum ar fi arătat astăzi România, cu un guvern PNL-USR plin de scandaluri și lupte pentru funcții?

Eu cred că Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și președintele Iohannis vor pune, mai presus de aceste fricțiuni inerente într-o Coaliție de guvernare, interesul național. Nicolae Ciucă este de proveniență militar și este, sunt convins, mai serios și responsabil decât alți colegi din PNL. În afara bunei-credințe, sunt convins că toți trei sunt obligați să meargă înainte pentru că România are astăzi, poate mai mult decât oricând, nevoie de stabilitate. De altfel, nu poți dezvolta o țară fără să ai stabilitate politică, mai ales într-o triplă criză mondială cu care se confruntă omenirea, și anume inflația, creșterea prețurilor din energie și războiul.

„Marcel Ciolacu și-a asumat un rol greu, acela de a intra la guvernare și de a aduce stabilitate politică!”

Cât de greu este pentru Marcel Ciolacu și, implicit, PSD să guverneze într-o Coaliție cu partide care nu împărtășesc punctele de vedere ale social-democraților?

Este foarte greu. Mulți lideri politici, în locul dânsului, ar fi preferat să rămână în Opoziție. Prea multe provocări, prea multe compromisuri. Marcel Ciolacu și-a asumat un rol greu, acela de a intra la guvernare și de a aduce stabilitate politică. Mai mult, Marcel Ciolacu și-a asumat chiar și faptul că nu va putea implementa, integral, proiectele social-democrate. Când pui în balanță lucrurile bune și stabilitatea politică și vezi că poți dezvolta România, nu putea fi luată o altă măsură. Alternativa era un interes meschin electoral, rămânerea în opoziție și sancționarea tuturor greșelilor guvernării. Astăzi, în aceste condiții, Partidul Social Democrat ar fi fost la 60% în intențiile de vot. Dar care era costul plătit de români?

Dacă iei în calcul, ca partid, doar interesul propriu, nu poți fi decât un partid mic, indiferent de scorul electoral cu care ești creditat la un moment dat. Din fericire, Marcel Ciolacu a ales calea grea, în dauna celei ușoare, și sunt convins că această alegere, pe termen lung, îl va pune în poziția unui lider politic de excepție.

„Viitorul premier din partea Partidului Social Democrat nu va accepta miniștri incompetenți!”

Cum credeți că va arăta guvernarea după ce Partidul Social Democrat va prelua funcția de premier?

Noi vom veni cu un plus de seriozitate, de responsabilitate, de stabilitate, de transparență. Mai mult, vom continua să dezvoltăm România. Spre exemplu, la Ministerul Transporturilor, suntem într-un an de excepție. Domnul Grindeanu se apropie de o sumă uriașă, în cazul contractelor semnate, de 7-8 miliarde de euro. Vorbim de un maxim istoric pentru România.  Doamna Firea, la Ministerul Familiei, Petre Daea, la Agricultură, mai toți miniștri Partidului Social Democrat, au performat în funcții.

„Nu putem să mai avem o piață de energie liberalizată”

Domnule Popescu, în ce condiții ar părăsi Partidul Social Democrat actuala guvernare? Care este „linia roșie” pe care Marcel Ciolacu și colegii săi nu ar fi dispuși să o treacă?

Vă dau un exemplu concret. Noi, Partidul Social Democrat, am văzut că există bani pentru creșterea pensiilor, de la 1 ianuarie 2023. Dacă ni s-ar refuza acest lucru, nu nouă, ci românilor, am spune foarte răspicat că nu mai avem ce căuta la guvernare! Este clar că nu am mai putea sta cu liberalii la aceeași masă! Reglementarea pieței la energie este un alt subiect pe care, din fericire, l-am impus coaliției. Nu putem să mai avem o piață de energie liberalizată pentru că, pur și simplu, piața nu este pregătită. Sunt „linii roșii” pe care le-am tras și pe care partenerii noștri au înțeles că nu le putem trece.

Un interviu realizat de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.