Liderii PSD, precizări necesare pe tema creșterii pensiilor: Creșterea veniturilor pensionarilor trebuie făcută diferențiat! Modelul propus de PSD este echitabil și nu contravine Constituției!

Social-democrații au făcut, joi, o serie de precizări extrem de importante privind propunerea partidului pentru creșeterea diferențiată a veniturilor pensionarilor. Demersul, spun ei, vine după ce „unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înţeles propunerea PSD”.  Partidul condus de Marcel Ciolacu susține astfel că modelul pe care l-a propus este echitabil şi nu contravine Constituţiei deoarece nu implică majorări diferite ale punctului de pensie.

„Având în vedere că unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înțeles propunerea social-democrată privind creșterea veniturilor pensionarilor în anul 2023, PSD face următoarele precizări:

1) PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor.

2) Propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor! Creșterea diferențiată a VENITURILOR se realizează prin măsuri de sprijin acordate DOAR pensionarilor cu venituri mici, ÎN PLUS față majorarea punctului de pensie cu un PROCENT EGAL pentru toți pensionarii.

3) În actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creșterea ar fi de doar 270 de lei.

4) Decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor. Așadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult”, susin reprezentanții PSD, într-un comunicat de presă.

Reacția social-democraților vine după ce, la începutul acestei săptămâni, premierul Nicolae Ciucă a declara că mărirea pensiilor nu poate fi făcută diferențiat deoarece nu ar fi constituțional. El l-a contrazis, practic, pe Ciolacu, care a spus săptămâna trecută că pensiile mici ar trebui să crească mai mult decât cele mari.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.