Joe Biden și Partidul Democrat, criticați. Tot mai mulți lideri din UE acuză SUA că face profit pe spatele Europei, pe fondul conflictului din Ucraina!

Share:

Statele membre UE încep să se revolte, pe fondul conflictului din Ucraina, după aproape zece luni de război. Din ce în ce mai multe voci acuză SUA că face afaceri imorale, pe spatele europenilor. 

După ce Rusia a acuzat SUA că încearcă să provoace noi războaie pe planetă, cea mai recentă lovitură a venit chiar din UE.

„Adevărul este că, dacă privim lucrurile cu sobrietate, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este America, pentru că vinde mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vinde mai multe arme”, a declarat un oficial de rang înalt pentru Politico.eu.

Comentariile acide, susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri succed furiei în creștere în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană.

„Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a declarat un înalt oficial al UE, care a argumentat că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. „America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. „Americanii, prietenii noștri, iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a transmis el într-un interviu pentru Politico.

Cea mai mare nemulțumire din ultimele săptămâni reprezintă subvențiile și taxele ecologice impuse de Joe Biden și Partidul Democrat, despre care oficialii de la Bruxelles spun că înclină în mod nedrept comerțul în defavoarea UE și amenință să distrugă industriile europene. În ciuda protestelor Europei, Washingtonul nu a oferit vreo reacție.

Totodată, consecințele urmate de invazia lui Putin în Ucraina înclină economiile europene spre o criză economică și energetică din ce în ce mai profunde.

Când liderii UE l-au abordat pe Joe Biden cu privire la prețurile ridicate ale gazelor din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american a părut pur și simplu să nu fie conștient de această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus.

„Europenii sunt vizibil frustrați din cauza lipsei de informare și consultare prealabilă”, a declarat David Kleimann, de la think tank-ul Bruegel.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.