Trei bariere în calea eficienței energetice din cadrul IMM-urilor

Agenția Internațională a Energiei (IEA) estimează că IMM-urile sunt responsabile de aproximativ 13% din consumul global de energie, iar 30% din acest consum ar putea fi redus prin implementarea de măsuri de eficiență energetică și producere locală de energie.

Potrivit Observatory of European SMEs, mai puțin de 30% dintre IMM-urile din Europa nu au implementat nicio măsură de a-și optimiza consumurile și costurile energetice. Mai mult, cu toate că 60% dintre acestea au în plan să își reducă amprenta de carbon, doar 4% au și o strategie coerentă în acest sens.

Haideți să vedem care ar fi cele mai importante 3 bariere pe care le întâmpină IMM-urile atunci când vine vorba de a-și reduce consumurile și costurile energetice și cum pot să le depășească!

1. Bariere de comunicare și cunoștințe. Într-un studiu realizat în rândul IMM-urilor din cadrul a 6 țări europene (Cipru, Germania, Grecia, Italia, România și Slovenia), cele mai importante bariere de comunicare identificate au fost:

  • Lipsa cunoștințelor în domeniu și dificultăți în a înțelege anumiți termeni tehnici de către personalul care nu are o pregătire în zona eficienței energetice;
  • Angajații din IMM-uri nu știu sau nu au acces la surse de informare de încredere.
  • Lipsa comunicării dintre angajați și manageri în ceea ce privește măsurile de eficiență energetică care ar putea fi implementate.

Cum se poate depăși această barieră?

  • Colaborați cu un manager energetic din cadrul unei companii specializate de servicii energetice pentru stabilirea unei strategii de management energetic.
  • Desemanți un manager energetic intern care să aibă pregătirea și cunoștințele necesare în domeniu.
  • Realizați training-uri in-house pentru angajații dumneavoastră, colaborând cu o companie de servicii energetice.

2. Lipsa capitalului pentru a face investiții în eficiență energetică

Adesea, IMM-urile fie nu au la dispoziție fondurile necesare pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică, fie sunt limitate sau direcționate către dezvoltarea afacerii. În plus, IMM-urile rareori consideră eficiența ca pe o prioritate de investiție, mai ales în faza timpurie de dezvoltare.

Ce puteți face în acest sens?

  • Apelați la axele de finanțare europene sau norvegiene care sprijină proiectele de eficiență energetică și producerea locală de energie din surse regenerabile (panouri fotovoltaice). Majoritatea axelor de finanțare se adresează și IMM-urilor, unele targetează exclusiv IMM-urile, iar procentul de finanțare nerambursabilă este semnificativ.

3. Bariere de timp

De cele mai multe ori managementul și angajații din IMM-uri se focusează mai mult pe activitățile de zi cu zi și nu au timpul necesar pentru a analiza modul în care este utilizată energia în cadrul companiei. Totodată,  IMM-urile nu au implementate instrumentele necesare pentru a vedea cum este folosită energia în cadrul companiei. Oricine poate înțelege o factură de energie, însă nu poți să gestionezi ceva ce nu poți măsura. Este esențial ca IMM-urile să înțeleagă cum consumă energie înainte de a începe să o economisească.

Cum se poate depăși această barieră?

  • Implementarea unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice vă poate salva timp și bani, oferindu-vă în același timp și un control asupra consumurilor și a costurilor energetice din cadrul companiei.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.