Economiștii avertizează: Inflația va ajunge la aproximativ 25% în 2023!

Share:

Inflația va ajunge la aproximativ 25% în 2023, față de perioada premergătoare creșterii explozive a prețurilor, din 2021, când energia era de patru ori mai ieftină, iar alimentele de bază cu 50% mai accesibile față de momentul prezent.

În 2022, inflația a pendulat în jurul valorii de 15-16%. Nici anul viitor, românii nu vor fi scutiți de creșteri explozive a prețurilor la produse și servicii, estimează analiștii economici de la CFA România.

2022 a fost abia de încălzire, greul abia de-acum începe. Analiștii asociației menționate estimează o inflație de aproape 11% peste un an de zile. Mai exact, este vorba despre 10,56% și un curs de 5,0652 lei/euro. De asemenea, indicatorul de încredere economică a asociației și-a continuat scăderea.

„Pe fondul anticipațiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică și-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluție în concordanță cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global.

În concordanță cu scăderea încrederii în economie, și anticipațiile de creștere economică s-au redus de la 4.5% în 2022 la 1.6% în 2023”,  a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA.

Până la explozia prețurilor de la începutul lui 2022, rata anuală a inflației a fost în ultimii ani de 2-4%.

Legat de cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanții studiului anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Un alt aspect important vizează tarifele din domeniul imobiliar. În jur de 79% dintre participanții la sondaj anticipează scăderea prețurilor proprietăților rezidențiale din marile orașe.

De asemenea, deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022 scade la o valoare medie de 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,8%.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.