Diferențele dintre albirea dentară și curățarea profesională!
Deși sunt două proceduri total diferite, una dintre ele necesară, iar alta opțională, există oameni care confundă albirea dentară cu procesul de curățare profesională a dinților prin detartraj. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică diferențele dintre cele două tipuri de proceduri.
„De cele mai multe ori, oamenii confundă detartrajul, mai exact curățarea profesională, cu albirea dentară. Este important să clarificăm cele două manopere din practica noastră curentă, pentru a evita orice confuzii pe viitor”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Detartrajul e necesar, albirea e opțională
„În primul rând, din punctul de vedere al necesității, detartrajul este manopera absolut necesară pe care trebuie să o efectuăm o dată sau de două ori pe an, pentru a elimina depunerile de tartru, care nu dispar cu periuța de dinți, și a ne menține astfel dinții curați și gingiile sănătoase. Albirea, în schimb, este o procedură estetică pe care pacienții aleg să o facă pentru a avea dinții într-o nuanță mai albă, luminoasă”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce presupune detartrajul
„Mergând mai în detaliu, detartrajul este o procedură prin care îndepărtăm tartrul și, cu ajutorul periajului profesional care se execută la finalul procedurii de detartaj, îndepărtăm și depozitele de placă bacteriană restante. Lăsăm astfel în urmă suprafețe dentare netede, lucioase, neretentive. Detartrajul se realizează ultrasonic și sub irigație, astfel că procedura este confortabilă. Senzația resimțită nu este de durere, ci poate fi mai degrabă descrisă ca una de vibrație „enervantă”.
Suplimentar și opțional, manopera de detartaj și periaj profesional poate fi însoțită și de airflow. Mai exact, curățăm petele din zonele greu accesibile cu un dispozitiv ce emană un jet puternic de apă cu bicarbonat de sodiu, cu diverse arome plăcute”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Ce presupune albirea dentară
„Albirea dentară este un proces chimic care se realizează cu ajutorul unor geluri pe bază de peroxid de hidrogen. Procesul de albire are loc în profunzimea structurilor dentare (canalicule). Din acest punct de vedere, rezultatul este mai evident în cazul pacienților tineri, ale căror canalicule sunt mai largi și permit pătrunderea gelului de albire mai adânc. Pacienții mai în vârstă sunt astfel plasați la polul opus, deoarece au structuri dentare strâmtate. Soluția de aplică sub izolare, protejând părțile moi de contactul cu gelul de albire, și se menține maximum o oră la nivel dentar, însă se poate îndepărta mai repede în cazul în care apar dureri. Aceste dureri se pot menține în ziua albirii și sunt controlabile cu ajutorul antiinflamatoarelor. Ele sunt declanșate cu precădere de extremele de temperatură, la contactul cu aerul sau alimente fierbinți sau reci. Ele sunt astfel de evitat după procesul de albire dentară”, adaugă Dr. Sorina Stroe (MG Dental).