Ludovic Orban și Forța Dreptei continuă lupta pentru apărarea drepturilor românilor din diaspora: Nu sunt reprezentați corect în Parlament!

Share:
Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, susține că, astăzi, românii din diaspora nu sunt corect reprezentați în Parlament.
Potrivit lui Orban, în țară, se alege un deputat la 73.000 de cetățeni și un senator la 168.000 de cetățeni. Astfel, românii care trăiesc în alte țări sunt reprezentați doar de 4 deputați și de 2 senatori, deși avem milioane de cetățeni români care și-au căutat rostul în altă parte.
„Sigur că nu poți să asiguri o reprezentare la nivelul estimărilor, de ordinul milioanelor, a românilor aflați în afara granițelor. Dar există posibilitatea de a asigura reprezentarea politică a cetățenilor care sunt înregistrați oficial”, a mai precizat fostul premier.
De asemenea, Ludovic Orban a punctat că împreună cu colegii săi parlamentari din Forța Dreptei a depus un proiect de lege prin care numărul de parlamentari care reprezintă românii din diaspora să fie stabilit în funcție de numărul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.
„Numărul acestora este astăzi de aproximativ 920.000. Asta ar însemna ca românii din diaspora să fie reprezentați de 12 deputați și de 5 senatori. Așa este corect.
Atât timp cât s-a stabilit prin lege constituirea unei circumscripții electorale pentru românii din străinătate, și în această circumscripție trebuie să fie asigurată aceeași reprezentativitate ca și în celălalte circumscripții. Această soluție nu crește nici numărul de parlamentari pentru că permite scoaterea cetățenilor români cu domiciliul în străinătate din rândul cetățenilor din celălalte circumscripții unde figurează și se reduce corespunzător numărul parlamentarilor aleși în aceste circumscripții”, a conchis liderul Forta Dreptei.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.