Salariile cadrelor didactice cresc cu puțin peste 4% în 2023!

Share:

Ministerul Educației va primi în 2023, potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2023 emis de Ministerul de Finanțe, cel mai mic procent raportat la PIB din istoria recentă, doar 2,1%. Acest lucru se va reflecta şi în schimbările din Educaţie, mai exact în salariile profesorilor şi a celorlalţi angajaţi din învăţământ.

Salariile profesorilor și ale angajaților din învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației publicată în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 de către Ministerul de Finanțe, scrie edupedu.ro.

Potrivit datelor publice de la Ministerul Finanțelor, 275.175 de posturi ocupate în septembrie 2022, adică 21,9% din cei 1,25 milioane de salariați bugetari din România, sunt în Educaţiei. Practic, unul din cinci salariați la stat lucrează în Învățământ.

Totalul cheltuielilor de personal, adică cheltuielile cu salariile sau de natură salarială, a fost în 2022 de 22 de miliarde de lei, iar pentru anul care urmează, 2023, aceste cheltuieli au o alocare de 23 de miliarde lei. Creșterea este de 4,36% – adică aceasta va fi, în medie, majorarea salarială pentru personalul din acest domeniu. În mod paradoxal, creșteri similare sau chiar mai mici sunt prognozate și pentru anii următori, potrivit fișei de buget publicate de Ministerul Finanțelor.

Din total buget alocat în acest proiect Ministerului Educației, cheltuielile cu salariile reprezintă 70%.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.