Totul despre noua formulă de calcul a facturilor la energie

Share:

Oficialii au anunțat azi noi plafoane de preț la energie electrică, atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei industriali, și, în paralel, au adoptat Ordonanța de Urgență pentru reglementarea prețurilor de producție și mecanismul de vânzare a energiei, care va fi valabil până în martie 2025.

Noua formulă de calcul a facturilor. Clienții care, în anul 2021, au avut un consum mediu lunar de energie electrică de sub 100 kWh, vor plăti în continuare prețul plafonat de acum, 68 de bani/kWh. Nu se schimbă pactic nimic pentru ei.

Clienții care, în anul 2021, au avut un consum mediu lunar de energie electrică cuprins între 100 și 255  kWh, vor plăti în continuare prețul plafonat de acum, 80 de bani/kWh. Nici pentru ei nu se schimbă nimic.

Clienții care au avut un consum mediu lunar peste 255 kWh, dar sub 300 kWh, au parte de o modificare. Pentru primii 255 kWh, vor plăti prețul de 80 de bani/kWh, la fel ca și acum, dar pentru diferența de până la 300 kWh, vor plăti un preț plafonat de 1,3 lei/kWh. Înainte, pentru această diferență, furnizorul calcula un cost lunar de achiziție, peste care punea marja sa de furnizare reglementată, tarifele de rețea și taxele.

După două luni în care furnizorii de energie electrică și statul s-au jucat de-a  ”plafonarea prețurilor”, epopeea modalității de calculare a facturilor a ajuns la final. Dar, se pare că soluția găsită de părțile implicate contravine intereselor consumatorilor.

În ultima perioadă, utilizatorii s-au confruntat, pe lângă scumpirea tuturor utilităților, cu tot felul de situații neplăcute, fie că vorbim de facturi calculate anapoda sau de livrarea mult prea târzie către clienți,  să nu aminitim de cazurile în care datoriile erau mult mai mici.

Acum, în sfârșit statul și furnizorii de energie electrică s-au pus de acord în privința formulei de calcul pentru consumul de energie, utilizatori au primit o nouă veste, nu tocmai fericită. Pragurile de consum vor fi scăzute!

În prag de iarnă autoritățile au intervenit, din nou, și au modificat formula de calcul a facturilor pentru energie electrică, în contextul în care tot mai mulți români sunt nevoiți să-și reconsidere bugetele alocate pentru plata utilităților, în lipsa unei formule concrete de calculare, este greu de crezut că românii pot economisi.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.