Premierul Ciucă, măsuri ferme după eșecul aderării la Schengen: „Analizăm decuplarea de Bulgaria. Relaţiile cu Austria scad la nivelul detaşatului cu afaceri externe la Viena”

Share:

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat vineri planul autorităţilor române pentru a continua demersurile în vederea aderării României la Schengen, prima măsură concretă ce urmează a fi analizată fiind decuplarea de Bulgaria.

Nicolae Ciucă a susţinut vineri o mini conferinţă de presă ad hoc, singura temă discutată fiind aceea a aderării României la spaţiul Schengen, demers zădărnicit joi de votul negativ al Austriei şi Olandei, care a stârnit un adevărat scandal diplomatic la nivelul UE.

„Trebuie subliniata relatia istorica pe care o aveam cu Austria si deodata s-a intors la 180 de grade.

Am chemat ambasadorul de la Viena, iar in atare conditii, nivelul relatiilor va scadea la nivelul detasatului cu afaceri externe de la Viena.

Am discutat cu preşedintele si presedintele PSD si vom continua toate demersurile pentru aderarea la Schengen. Avem datoria sa o facem, pentru romani si pentru partenerii nostri europeni.

Se discuta cu institutiile europene si presedintia ceha pentru a identifica solutiile imediate, dar si cu partea suedeza, care urmeaza sa preia presedintia UE.

In acest moment se dicuta la nivelul MAE care ar putea fi solutiile. Altfel, sa repunem subiectul pe tapet, in conditiile in care Austria isi mentine votul politic negativ…

A doua masura care trebuie analizata este decuplarea de Bulgaria, pentru ca discutam de pozitii diferite in 2012, cand s-a realizat acest pachet. Azi Romania nu mai are raport MCV iar comisiile tehnice care au fost in Romania au confirmat ca indeplinim conditiile. Analizam deci o decuplare si sa reluam procesul, dar nu de la inceput. Deci nu presupune o reevaluare. Pentru asta se discuta la nivelul institutiilor europene.

S-a intrat ieri cu aceasta varianta, a fost discutata in JAI dar nu a fost aprobata de Bulgaria si Austria”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministerul de Externe l-a chemat în ţară ambasadorul din Austria, ”un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.